POLICIJA POSLALA APEL

U Puli se za vikend održava prva Povorka ponosa; U gradu osvanuli natpisi: “Ubi pe*era”

Foto: Istarski.hr

Sutra će se u Puli prvi put održati Povorka ponosa, i to u organizaciji Procesa, udruge za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava. Oni se mjesecima pripremaju na ovaj događaj. Iako su osigurali zaštitare, a naveliko se angažirala i pulska policija, koja je već poslala nekoliko apela građanima, ipak je došlo do nekoliko izgreda, piše Index.

Naime, jučer je, kako doznajemo, nekolicina mlađih osoba pokušavala ometati volontere koji su u Društvenom centru Karlo Rojc izrađivali transparente za subotnju povorku, a jutros su u naselju Punta osvanuli uvredljivi natpisi “Ubi pedera” i “Anti LGBT”.

Iz PU istarske danas su nam potvrdili da su sinoć intervenirali u Rojcu i da se trenutno utvrđuju sve okolnosti ovog događaja.

“Jučer oko 19:45 nepoznata osoba u dvorištu društvenog centra u Gajevoj ulici u Puli skinula je zastavu duginih boja, a nakon što je zastava pala na tlo, osoba se udaljila. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja”, kazali su nam iz PU istarske. 

Naknadno su jutros osvanuli i uvredljivi sadržaji na Punti. Brzo su maknuti, a policija poduzima radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti i pronalaska počinitelja. 

Foto: Istarski.hr 

Cijeli slučaj komentirao je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, koji će se u subotu odazvati na Povorku ponosa.  

“Ovakve neprimjerene poruke predstavljaju tipične anti LGBT natpise i poruke mržnje prema ovoj manjinskoj populaciji. Čvrsto vjerujem da je riječ samo o pojedincima i izoliranim slučajevima jer je Pula tolerantan grad, u kojem ovakvim sadržajima doista nije mjesto. 

Želim da se u našem gradu svi osjećaju sigurno. Zadaća svih nas je zaštititi manjinske skupine”, kazao je danas gradonačelnik Zoričić.

Ana Bačić, predsjednica udruge Proces, za Index je komentirala sinoćnju situaciju:

“Jako nam je drago da se Mjesec ponosa u Puli odvio gotovo bez incidenata, ali nam je strašno žao što je na samom finišu, pred održavanje prve pulske Povorke ponosa, na radionici izrade transparenata za povorku došlo do incidenta, gdje je nekolicina klinaca pokušala otrgnuti zastavu duginih boja te su svojim ponašanjem uznemirili i prepali osobe koje su bile na radionici i ostavili im gorak okus u ustima i osjećaj nesigurnosti u svom gradu i sigurnom prostoru Društvenog centra Rojc, u kojem udruga Proces djeluje već 6 godina.

Ovaj incident samo potvrđuje činjenicu da je Puli izrazito potreban Pride, kojim će LGBTIQ+ zajednica pokazati da je snažna i ustrajna u svojoj borbi za jednaka prava i prihvaćanje, a šira zajednica pokazati podršku onima koje društvo često ostavlja po strani”, kazala nam je Bačić.

Iz Procesa su u ranijem razgovoru za Index rekli da su već planirali organizirati Povorku ponosa, no da ih je u tome sprječavao nedostatak iskustva, ali i određena doza straha. Naime, prošlo ljeto je na nastupu drag kolektiva House of Flamingo, koji je organizirao Proces, došlo do napada bakljama na okupljene ljude. Iz Procesa kažu da je taj napad bio motiviran mržnjom. 

“Baklje koje su bačene na ljude koji su se okupili kako bi uživali u performansu, družili se i plesali, proslavili Mjesec ponosa, bile su presudne za odluku o organiziranju Povorke ponosa. Oni koji mrze ušli su u ‘naša četiri zida’ i odlučili prekinuti naše druženje, što im na kraju nije uspjelo.

U tom trenutku smo shvatili koliko je važno organiziranje Povorke ponosa, koja će ponosno prošetati Pulom i pokazati da je Pula ZA ljudska prava, ZA prihvaćanje, ZA ljubav, a da nije grad diskriminacije, mržnje i nasilja”, rekli su nam iz Procesa.

Iz PU istarske su već nekoliko puta slali apel zbog sutrašnje Povorke ponosa, koja će se održati u užem centru Pule, pa će tako dio ulica djelomično biti zatvoren u kasnim popodnevnim satima.

Iz policije su također naglasili da će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, snimati audio i video te fotografirati javno okupljanje.

“Pozivamo građane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika u prometu i na lokacijama održavanja javnog okupljanja kako bi čitava manifestacija protekla sa sigurnosnog aspekta u najboljem redu”, poručili su iz policije, piše Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari