OGROMAN NOVAC

U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi za sve žene. Prosječna Hrvatica na njih u životu potroši gotovo 30.000 kuna

Ilustracija

U našoj zemlji ulošci i tamponi nisu besplatni za žene, a na njih se dalje primjenjuje opća stopa PDV-a koja iznosi 25 posto

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama. Prema ovom prijedlogu zakona, škotska vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske uloške ili tampone, da ih dobije besplatno. Škole, fakulteti i sveučilišta tako će morati osigurati dostupnost nekoliko vrsta proizvoda. Zakon će također omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

Velika je to vijest za žene u Škotskoj, a mi smo odlučili provjeriti kakva je situacija u Hrvatskoj. Zbog menstrualnih ciklusa kao i pratećih bolova tijekom svog života jedna prosječna Hrvatica potroši gotovo 30.000 kuna.

Naime, ako žena prosječno koristi pakiranje tampona, a procjene su da 70 posto žena u Europi bira tampone, a oni koštaju oko 43 kune, dolazimo do iznosa od 20.640 kuna u 40 godina. Sličan izračun je i u slučaju ako žena koristi uloške. Naravno teško je dati u potpunosti točnu računicu, ali ovo je neki prosjek.

130 milijuna kuna Hrvatska zaradi na ženama

No, osim kupnje uložaka i tampona tome treba dodati i tablete protiv bolova, bez kojih većina žena ne može funkcionirati tijekom menstruacije, a tu treba pribrojiti i dnevne uloške, koje koriste mnoge žene, tako da se na kraju ta cifra popne do okvirno 30 tisuća kuna tijekom života.

Potez škotskog parlamenta zato je velika i važna odluka za sve žene, a nadamo se da će jednog dana taj primjer slijediti i Hrvatska.

No, Hrvatska je nažalost još jako daleko od te škotske realnosti. Naime, u našoj zemlji ne da ulošci i tamponi nisu besplatni za žene nego se i dalje se na njih primjenjuje opća stopa PDV-a koja iznosi 25 posto.

VEZANA VIJEST

Tako da Hrvatice samo za poreze na higijenske potrepštine za mjesečnicu izdvoje oko osam tisuća kuna. Ili jednostavnije rečeno procjena je da se za jednu petodnevnu menstruaciju potroši kutija tampona od 43 kune, od toga deset kuna ide na  PDV.  I tako barem 12 puta godišnje. Hrvatska tako okvirno godišnje na račun svojih građanki, grubom računicom, zaradi nešto više od 130 milijuna kuna.

Povodom ove važne vijesti za žene u Škotskoj RTL.hr je na portalu napravio anketu s pitanjem trebaju li u “Hrvatskoj tamponi i ulošci biti besplatni?”

Tako je 95 posto ljudi koji su sudjelovali u anketi odgovorilo – “da, svatko treba imati pravo na njih”. Zatim tri posto je reklo – “ne, treba ostati ovako kako je”, a dva posto onih koji su sudjelovali u anketi je reklo da im je svejedeno.

“Trebalo bi biti besplatno, samo mislim da u Hrvatskoj ništa danas nije besplatno niti će to biti, smislit će već nešto na drugi način kako da nam to naplate”.

“Naravno! Obitelj u kojem su recimo tri žene troši malo bogatstvo na uloške i tampone!” “U Hrvatskoj da bude nešto besplatno! Maske nisu omogućili najugroženijima besplatno, a da će ovo!” “Norveška daje korisnicama svaki 4 paket besplatno. Kod prve kupnje sam dobila karticu koju provlačim kod svake kupnje! Top!”

“U Hrvatskoj roditelji donose sapun, ubruse i wc papir u vrtić ako žele da njihova djeca mogu obaviti osnovnu higijenu”.

“Prvi korak bi trebao biti opremanje rodilišta osnovnim higijenskim potrepštinama. Zatim vrtići, škole, domovi, razne ustanove….. Koja Škotska??? Mi smo bliže Ugandi”.

“Žena sam i kužim sto se hoće reći. Ali po takvoj teoriji treba svašta biti besplatno, uključujući na primjer dječje pelene, struja i voda i tako te stvari” samo su neki od komentara na ovu temu na našem portalu od čitatelja. (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari