IZGUBILI KONTROLU

U subotu na zemlju pada kineska raketa od 21 tonu; Vlasti upozoravaju da bi mogla pasti u naseljeno područje

Foto: SpaceNews

“Dugi marš 5B” najveća je kineska raketa, koja trenutno služi za prijevoz dijelova buduće kineske svemirske postaje, svojevrsnog pandana Međunarodnoj svemirskoj postaji

Kineska raketa “Dugi marš 5B”, nad kojom su izgubili kontrolu, u subotu 8. svibnja trebala bi pasti na zemlju. Američke vlasti upozoravaju da bi se mogla srušiti u neko naseljeno područje. Iako se njen ulazak u Zemljinu atmosferu predviđa u subotu, ono što zasad ne može previdjeti je mjesto gdje će pasti, prenosi Net.hr.

Kinezi su raketu lansirali prošloga četvrtka, a izgubili su kontrolu tijekom njenog povratka na Zemlju.

Astronom Jonathan McDowell procijenio je u svojoj izjavi za SpaceNews da bi se raketa idućih dana mogla srušiti na području koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida i Pekinga, pa sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu. Iako će većina rakete izgorjeti pri ulasku u atmosferu, njeni dijelovi još uvijek predstavljaju opasnost, piše Daily Mail.

Prošla raketa im se srušila u Atlantik

No, za dovršetak cijelog projekta, bit će potrebno još desetak misija, a Kinezi su već imali problema s kontroliranim slijetanjem “Dugog marša 5B”. Naime, raketa se prije godinu dana nekontrolirano srušila u Atlantik pored Mauritanije, a njeni su dijelovi preletjeli iznad Los Angelesa i New Yorka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views