NIKAD GORE

U svijetu zatvoreno 533 novinara, porastao je broj ubijenih i broj novinara taoca

ilustrativna foto: pexels

U zatvorima nikad više novinarki koje čine 15% od ukupnog broja, izvjestili su Reporteri bez granica. U Kini je najgore jer je u zatvorima 100 novinara, no najopasnija regija svijeta za novinarstvo je američka – samo u Meksiku je 20 posto svih ubijenih novinara na svijetu. Stanje se za novinare pogoršalo u svim segmentima

Trenutno je 533 novinara zatvoreno u cijelome svijetu, odnosno rekordan broj, objavili su to u najnovijem izvješću Reporteri bez granica (RSF).

Broj ubijenih je i ove godine porastao i do sad ih je bilo 57. Također je i 65 novinara bilo kao taoci, a 49 ih je nestalo.

“Opet je oboren prošlogodišnji rekord. Ukupno je 533 novinara koja su do 1. prosinca privedena zbog svog rada. To je 13,4 posto više od prošlogodišnjeg broja. RSF također nikada prije nije vidio toliko novinarki u pritvoru. Trenutno ih je ukupno 78 u pritvoru, što je rekordni porast od gotovo 30% u usporedbi s 2021. godinom. Žene sada čine gotovo 15% pritvorenih novinara, u usporedbi s manje od 7% prije pet godina”, naveli su u svom izvješću.

Kina, u kojoj su cenzura i nadzor dosegli ekstremne razine, i dalje ima najveći broj zatvorenih novinara u svijetu, s ukupno 110 zatvorenika. Među njima je Huang Xueqin, slobodni novinar koji je izvještavao o korupciji, industrijskom zagađenju i uznemiravanju žena.

Islamska Republika Iran, s 47 zatvorenika, treća je na ljestvici zemalja s najviše pritvorenih novinara i to samo mjesec dana od početka prosvjeda. Među prvim uhićenim novinarima bile su dvije žene, Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su pomogle privući pozornost na smrt mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini. Sada im prijeti smrtna kazna.

Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a, izjavio je da “diktatorski i autoritarni režimi pune svoje zatvore brže nego ikad zatvarajući novinare.”

“Ovaj novi rekord u broju pritvorenih novinara potvrđuje hitnu potrebu da se odupremo ovim beskrupuloznim vladama i da proširimo svoju aktivnu solidarnost na sve one koji utjelovljuju ideal novinarske slobode, neovisnosti i pluralizma”, upozorio je.

Porastao je i broj ubijenih novinara – tijekom 2022. ubijeno njih 57 što je povećanje od 18,8% u odnosu na lani. Jedan od razloga je i eskalacija rata u Ukrajini. U prvih šest mjeseci rata ubijeno je osam novinara, a među njima su bili Maks Levin, ukrajinski fotoreporter kojeg su 13. ožujka namjerno ustrijelili ruski vojnici, i Frédéric Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter za TV kanal BFMTV, koji je poginuo zbog gelera granate dok je pratio evakuaciju.

U međuvremenu, više od 60% ubijenih novinara izgubilo je život u zemljama za koje se smatra da su u miru.

I to 11 u Meksiku, koji čine gotovo 20% od ukupnog broja novinara ubijenih u cijelom svijetu. Uz Meksiko, na Haitiju je ubijeno još šest novinara, u Brazilu tri, pa je američka regija postala najopasnija za medije u svijetu jer je na tom području ubijena polovica od ukupnog broja novinara.

Pregled za 2022. također izvješćuje da je najmanje 65 novinara i medijskih djelatnika trenutno držano kao taoci. Među njima su Olivier Dubois, francuski novinar kojeg više od 20 mjeseci drži Potporna grupa za islam i muslimane (JNIM), oružana skupina u Maliju povezana s al-Qaidom, i Austin Tice, američki novinar kojeg su oteli prije gotovo 10 godina u Siriji. Nadalje, u 2022. prijavljen je nestanak još dva novinara, čime je ukupan broj trenutno nestalih novinara 49.

Pregled također daje pogled na neke od najupečatljivijih slučajeva ove godine, uključujući onaj Ivana Safronova, jednog od najboljih ruskih istraživačkih novinara, koji je osuđen na 22 godine zatvora zbog otkrivanja “državnih tajni” koje su bile lako dostupne na internetu.

Ovo je bila najduža kazna koju je RSF zabilježio 2022. Također se spominje i slučaj Doma Phillipsa, britanskog novinara čije je raskomadano tijelo pronađeno u zabačenom dijelu brazilske Amazone, kamo je otišao istražiti pokušaje lokalnih domorodačkih skupina u borbi protiv krivolova, ilegalnog iskopavanja zlata i krčenja šuma.

Reporteri bez granica (RSF) od 1995. godine sastavljaju godišnji pregled nasilja i zlostavljanja novinara na temelju preciznih podataka prikupljenih od 1. siječnja do 1. prosinca tekuće godine. Zaokružene brojke za 2022. uključuju profesionalne novinare, neprofesionalne novinare i medijske djelatnike.

RSF prikuplja detaljne informacije koje mu omogućuju da sa sigurnošću ili velikom dozom povjerenja potvrdi da je pritvaranje, otmica, nestanak ili smrt svakog novinara izravna posljedica njihovog novinarskog rada. Naša metodologija može objasniti razlike između naših brojki i onih drugih organizacija, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari