PENIS MOŽE, VULVA NE MOŽE

Video | U udžbeniku iz prirode ne spominje se ženski spolni organ. Stidimo li se stidnice?

Tragedija je što smo u ovom udžbeniku vidjeli da je šest žena suautorica i jedan muškarac, i sve te žene pristaju da se djeci laže, i da se nešto kao sramotno skriva. Znači, penis može, vulva nema šanse, kaže Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna

Penis može, vulva ne. Eto tako se ukratko može opisati novootkriveni problem u hrvatskim udžbenicima. Konkretno u udžbeniku za Prirodu u 6. razredu osnovne škole. Detaljno su nacrtani i opisani muški spolni organi, spominje se naravno i muško spolovilo: ali od vulve ni – V. Ni u slici ni u tekstu. Žene vanjski spolni organ jednostavno nemaju, a klitoris, jasna stvar, autori nisu ni spomenuli. Pa je nesuđena predsjednica Vrhovnog suda Zlata Đurđević tri pravobraniteljice poslala prijavu za mizoginiju i diskriminaciju, misli da se djecu uči da je ženski spolni organ sramota. S time da morate znati da je hrvatski naziv za vulvu – stidnica, riječ koja sama po sebi implicira da se tu ima nečega za stiditi.

Naime, muški spolni ud, odnosno penis, jasno je naznačen i spomenut, jasno je to što dečki imaju među nogama, dok kod ženskih vanjskih spolnih organa ne piše i nije naznačeno ništa. Djevojčice u šestom razredu tako ne mogu čitati da se vanjski dio njihova genitalnog sustava zove vulva.

Na taj skandal u udžbeniku iz prirode za šesti osnovne ukazala je nesuđena predsjednica Vrhovnog suda Zlata Đurđević, u prijavi za diskriminaciju i mizoginiju na adrese triju pravobraniteljica, u kojima ističe da je vulva izbrisana iz gradiva, a ne spominje se ni riječ vagina.

“Mogu samo zamisliti kako se osjećaju ustrašene djevojčice gledajući dvije slike “muške piše” u svoj svojoj veličanstvenosti, dok se pitaju “a gdje je moja piša?”, napisala je u prijavi profesorica Đurđević.

Istup profesorice kaznenog prava hvale aktivistice koje godinama upozoravaju na manjkavosti u udžbenicima.

“Tragedija je što smo u ovom udžbeniku vidjeli da je šest žena suautorica i jedan muškarac, i sve te žene pristaju da se djeci laže, i da se nešto kao sramotno skriva. Znači, penis može, vulva nema šanse”, kaže Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna.

Takav pristup, s psihološke strane, kod cura u šestom razredu može izazvati samo sram, što sugeriraju i sami termini.

“Kao naziv za vanjske dijelove ženskih spolnih organa “stidnica”. Mislim da je potpuno suludo da uopće postoji takva riječ i da se još uvijek negdje koristi, isto kao što je u ovom slučaju suludo da se ne imenuje vulva, kao i da se ne imenuju dijelovi vulve, da se ne imenuje klitoris”, ističe psihologinja Senka Sekulić.

Udruge koje se godinama zalažu za seksualni odgoj u školama ovaj slučaj doživljavaju kao potvrdu da nam je potreban.

“Očigledno je pitanje seksualnosti kontroverzno pitanje za hrvatski obrazovni sustav, iako u mnogim zemljama mladi uče o seksualnosti i reproduktivnim organima, dakle to nisu nikakve tabu teme”, naglašava Nataša Bijelić iz CESI-ja, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Štoviše, istraživanje od prije nekoliko godina pokazalo je da seksualni odgoj obavezan u 19 članica Europske unije, u nekima od njih već od šeste godine. Hrvatska je bila među osam članica u kojima je seksualni odgoj izborni predmet, pitali smo Ministarstvo kada ga mi mislimo uvesti kao obavezno. U njihovu odgovoru piše da se “sadržaji vezani za spolnost kao sastavni dio ljudskog života, očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovorno spolno ponašanje, spolno prenosive bolesti obrađuju u školama i to ponajprije u obveznoj Međupredmetnoj temi Zdravlje.”

Ali u CESI-ju kažu, to se radi na neadekvatan, zastarjeli način.

“Bazira se samo na ovim medicinskim aspektima seksualnosti, a zanemaruje druge aspekte, psihološke, sociološke, neke vještine, uopće ne govori o temama rodne ravnopravnosti ili drugih seksualnih orijentacija”, ističe Nataša Bijelić.

Da se seksualna edukacija – ne serija, nego predmet – uvede u škole, prema istraživanjima želi oko 80 posto građana. Ali javno ne žele neki klerikalno-konzervativni krugovi. A to sve onda stvara plodno tlo za rast seksualnog nasilja.

“Ako mi ne možemo govoriti o našem seksualnom zdravlju i seksualnim organima, kako ćemo onda moći pričati kad se događaju strašne stvari na području te seksualnosti, kao što je nasilje. Tako da je to ne samo poražavajuće, nego i opasno”, zaključuje Senka Sekulić.

S tim se ne slažu iz Školske knjige, jer u odgovoru na prijavu Zlate Đurđević kažu da se vulva ne spominje jer kurikulum 6. razreda ne zahtijeva detaljan prikaz.

Ok, onda čekamo da izbace i penis. Ili možda ipak bolje – da jednostavno nacrtaju vulvu, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari