ODLUKA UPRAVNOG SUDA

U Zagrebu se vraća mjera roditelj odgojitelj, Tomašević: ‘Razočarani smo’; Markić: ‘Ovo je pobjeda nad nesposobnim Tomaševićem’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Sudačko vijeće je ocijenilo je odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere nezakonitom

Upravni sud ukinio odluku o izmjenama odluke roditelj odgojitelj kako je predložio Grad Zagreb.

Peteročlanu sudačko vijeće ocijenilo je odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere nezakonitom.

“Presretni smo svi. Odluka znači da će 5800 obitelji nakon osam mjeseci moći sada nastaviti brinut se o preko 20 tisuća djece. Među našim roditeljima odgojiteljima ima oko 10 posto roditelja koji imaju barem jedno teško bolesno dijete. Ti ljudi će se moći nastaviti brinuti na dobar način o svojoj djeci i živjeti normalan život. Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljnom nesposobnog Tomaševića”, kazala je Željka Markić ispred Upravnog suda.

Kazala je i kako je sud donio pravednu odluku sukladnu zakonu i Ustavu.

“Tomašević je osam mjeseci trošio na borbu protiv obitelji i djece umjesto da se bavio Jakuševcem, smećem, onim na čemu je dobio izbore. Laž koju je iznosio bila je da ova mjera nije uspješna. Rad profesora Šterca i Pokosa pokazao je da je u pet godina broj djece trećerođene povećan za 25 posto u Zagrebu. Druga laž je bila da je njegova odluka da unatrag ukine mjeru u skladu sa zakonom i Ustavom. Sud je to opovrgnuo. Treća priča koja se gradila protiv ovih žena je bila da sjede doma i ništa ne rade i dobivaju novac. One se brinu o obiteljima, slobodno su to izabrale, žele posvetiti dio života muževima, djeci, bolesnima u kućama i bile su izložene blaćenju kao da profitiraju u društvu. Dobivaju ono što bi svaka žena u Hrvatskoj trebala dobiti a to je da se njena briga o djeci vrednuje. Ova ljevičarska vlast pokazala je da najviše napada žene i djecu. Očekujemo da Tomašević i zamjenici snose odgovornost i daju ostavku. Ovakva vlast Zagrebu nije potrebna. Ako ga ne otjera smrad, očekujemo da ga otjeraju djeca koju je pokušao na ovakav način oštetiti”, kazala je Markić.

Tomašević: ‘Razočarani smo’

Tomislav Tomašević na pressici je komentirao odluku Upravnog suda.

“Raspravu koju smo donekle pratili do odluke koja je sada izrečena, ne znam detalje, niti smo odluku dobili. U raspravi se vidjelo dosta različitih stavova sudaca tako da treba vidjeti kakvo je većinsko mišljenje Upravnog suda. Razočarani smo da je sud donio odluku da je naša odluka nezakonita i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja”, kazao je Tomašević.

“Više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto idućih desetak godina. To je ta kvaka 22, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće u Zagrebu jer je 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj u zadnjih 5 godina nego na dječje vrtiće. Čekamo odluku koja vjerujem da će dati manevarski prostor da smanjujemo naknade i time omogućavamo novac za gradnju dječjih vrtića kako bi se to stanje promijenilo. Nepravedna je situacija da imamo nedovoljne kapacitete u vrtićima, a da pola milijarde kuna ide na roditelj odgojitelj. Jedna godina za roditelja odgojitelja, taj iznos je dovoljan da financira izgradnju 12 novih vrtića u Zagrebu što bi bilo dovoljno za svu djecu”, kazao je Tomašević.

“Nećemo odustati od revidiranja mjere koja je nepravedna i koja nije postigla demografski efekt koji trebala postići. To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su to tvrdili različiti politički akteri da se to ne smije mijenjati i da su to stečena prava. Očito se može mijenjati i to ćemo itekako mijenjati”, kazao je Tomašević, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari