'SAGA O MASKI'

Udruga bolničkih liječnika žestoko napala Vidović Krišto: ‘Neka posjeti odjel s oboljelima od Covida-19’

Patrik Macek/PIXSELL, Marko Dimić/PIXSELL

Tvrdnje da je ‘nošenje maske štetno’ te da se nošenjem maske ‘umanjuje unos kisika’ potpuno su netočne, ističu iz HUBOL-a

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je na izjave i ponašanje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto koja u Saboru odbija nositi zaštitnu masku tvrdeći da ona ne štiti od koronavirusa zbog čega je već ušla u nekoliko rasprava s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpredsjednicima Sabora.

Priopćenje HUBOL-a o Vidović Krišto prenosimo u cijelosti: 

“Od prvog dana rada novog Sabora, gotovo svakodnevno mediji nas izvještavaju o saborskoj zastupnici koja uporno postavlja pitanje ‘zbog čega nosimo maske’ i istovremeno odbija staviti masku tijekom svog boravka u zatvorenom prostoru. Kulminacija ‘sage o masci’ jest tragična izjava navedene saborske zastupnice objavljena u Večernjem listu 30. srpnja 2020. kojom naglašava stav ‘njemačkih liječnika’ koji ‘sve učestalije izdaju liječničke potvrde zbog toga što je nošenje maske štetno, umanjuje se unos kisika i udišemo zrak koji smo ispustili iz sebe’.

“Zastupnica nanosi nemjerljivu štetu hrvatskom stanovništvu”

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje ovakve paušalne, stručno neutemeljene i znanstveno u cijelosti pogrešne stavove tobožnjih ‘njemačkih liječnika’ koje citira saborska zastupnica. Ovakvim javnim govorom i dezinformiranjem javnosti saborska zastupnica nanosi nemjerljivu štetu hrvatskom stanovništvu, hrvatskim liječnicima i hrvatskim pacijentima.

Naime, stručno i znanstveno je dokazana dobrobit nošenja maski, osobito medicinskih, u prevenciji širenja bolesti COVID 19. Medicinske maske mogu zaštititi one koji ih nose od infekcije SARS-Co2 virusom, te mogu spriječiti širenje virusa od onih koji imaju simptome COVID 19 bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija u svojim preporukama ističe kako se maske trebaju koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prijenosa COVID 19 bolesti i spašavanje života; sama uporaba medicinske maske ipak nije dovoljna za osiguranje cjelovite razine zaštite od COVID-19 nego treba održavati minimalnu fizičku udaljenost od najmanje 1 metar od drugih, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

“Netočna je tvrdnja da je nošenje maske štetno”

Tvrdnje da je ‘nošenje maske štetno’ te da se nošenjem maske ‘umanjuje unos kisika’ potpuno su NETOČNE, znanstveno su neutemeljene i sramotno je da ih kao takve iznosi saborska zastupnica. Ovim putem apeliramo na hrvatsku javnost da te i takve stavove pojedinaca zanemare jer ih ne podržava zdravstvena struka niti znanstvena zajednica, a iznimno su opasni za zdravlje nacije. U međuvremenu, savjetujemo saborskoj zastupnici da što prije posjeti jedan bolnički odjel u kojem se liječe pacijenti oboljeli od COVID 19 bolesti, preporučujemo joj Jedinicu intenzivnog liječenja. Vjerujemo da bi nakon toga prestala postavljati suvišna pitanja o nošenju maski te da više ne bi citirala ‘njemačke liječnike'”, stoji u priopćenju HUBOL-a objavljenom na njihovoj Facebook stranici.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari