ZBOG TOPLINSKOG VALA

Ugasite svjetla, smanjite klimu, građane savjetuju druge države, ali ne i Hrvatska, doznajte kako smanjiti račune

Ako vam je klima postavljena na 18 stupnjeva i svaki dan gori 3 sata i tako svaki dan će povući u prosjeku 270 kuna struje

Smanjite potrošnju struje, za koji stupanj smanjite klimu, ugasite svjetla, ograničite potrošnju plina. To građanima savjetuju vlade u Japanu, u Francuskoj, Nizozemskoj. U Milanu u Italiji recimo odlučili su ugasiti sto fontana da bi uštedjeli vodu, zbog suše. U Francuskoj su energetske kompanije upozorile ljude da smanje potrošnju da bi se pripremili za krizu koja stiže. A u Hrvatskoj? Nitko nikome nije savjetovao ništa. Mi možemo frljiti klimu na najjače, mi možemo trošiti struju i plin, nama fontane prskaju kao da nema sutra. Mi smo bogati i nas ne brinu ni potencijalne nestašice ni ogromni računi.

U Japanu energetski kaos, zbog toplinskog vala. Vlada građanima preporučuje da gase svjetla jer rezerve struje su na najnižoj razini. U Hrvatskoj danas logično najveća potrošnja struje ove godine.

”Neće iskočiti, sustav je dobro dimenzioniran da podnese i veća ograničenja”, izjavio je Danko Blažević, direktor HOPS-a.

Dakle, nema potrebe za japanske bolne rezove, zasad. Struje ima, ali je skupa. Točnije, duplo skuplja. Račun je Tanji skočio s 400 na 800 kuna.

”S obzirom da su vani temperature nepodnošljive klima mora non stop radit, ali pokušavamo”, rekla je Tanja Ana Kaužljar, vlasnica frizerskog salona.

Nema pomoći, ali nema ni pada potražnje, naprotiv.

”Znači imamo od 50 do 100 mailova i poziva dnevno što je puno više nego proteklih godina za ugradnju i prodaju klima uređaja”, kazao je Ivan Vranek, vlasnik tvrtke za servis i prodaju rashladnih uređaja.

Kako onda spojiti želju za hlađenjem i prazan novčanik. Savjet je isti.

”Nemojte kuriti na najjače, stavite na najniže”, izjavio je Tomislav Capuder, izvanredni profesor na FER-u.

”Idemo početi trošiti manje, ajmo ne hladiti klimu na 19 stupnjeva, spustimo na 23, 24”, pozvao je energetski stručnjak Zoran Miliša.

Ovako bi to izgledalo na papiru. Ako vam je klima postavljena na 18 stupnjeva i svaki dan gori 3 sata i tako svaki dan će povući u prosjeku 270 kuna struje, ali ako klima gori na 22 stupnja isto 3 sata, 30 dana – to ćete platiti 160 kuna.

”Ali ljudi će reći, ne mogu si pomoć, pa nije svaki dan toplinski val, idem ga sad stisnut? Naravno, ail onda ga barem nemojte imati stalno upaljenog, nemojte ga imati upaljenog kad izlazite van. Ali ostavio sam ga da mi psa ohladi, da mi pas ne bude u vrućem? Hehe, da ali onda ne govorimo više o uštedama, to je razina komfora na koju morate biti spremni”, komentirao je Capuder.

Dakle, psi kuhajte se, kriv vam je Putin, zbog njegova rata energija je skuplja.

Moramo se pripremiti ne za jednu nego više skupih zima, kažu u Washington postu, a šefovi francuskih energetskih giganata pozvali su građane i tvrtke da odmah ograniče potrošnju energije.

”E sad je samo pitanje hoće li tog plina biti dovoljno, zahvaljujući LNG-u mi vjerojatno nećemo imati problema, ali druge zemlje moraju puhati na hladno pa onda i vidimo takve izjave. Ja vjerujem da ćemo imati zalihe, da tu ne bi trebalo biti problema, LNG je kod nas”, rekao je Miliša.

Još smo daleko od neke zelene budućnosti jeftine energije. U Hrvatskoj zasad ima 18 velikih vjetroparkova, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari