UGOSTITELJSTVO U PROBLEMIMA

UGOSTITELJI NA KOLJENIMA: ‘Snizite PDV na 13% pa možda i opstanemo do proljeća’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja: ‘Najvažnija je poruka da je ugostiteljstvo u velikim problemima, da samo doslovce na koljenima’

U pokušaju preživljavanja krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa, ugostitelji poručuju da je dobro što rade, ali za oporavak trebaju niži PDV i kredite. Pritom aktivno sudjeluju u razgovorima s epidemiolozima i stožerima.

“Najvažnija je poruka da je ugostiteljstvo u velikim problemima, da samo doslovce na koljenima. Ističemo da je najvažnije očuvanje zdravlja naših građana, ali da bismo mi opstali, potrebne su ekonomske mjere. Definitivno je mjera niži PDV, a tu je i otvaranje kreditnih linija HAMAG Bicroa za našu likvidnost”, rekao je za HRT Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Dodaje da bi im snižavanje PDV-a na 13% dalo kisik i omogućilo da prežive do proljeća. “Time bismo i sačuvali radna mjesta. Nažalost, za sada nema odgovora iz Ministarstva financija. Apeliram da nas se pozove na razgovore. Još čekamo poziv iz Vlade kako bismo razgovarali o problemima te se nadamo da će taj poziv i doći”, rekao je.

Zatvaranja i otkazi

Kaže da je od početka koronakrize 20 tisuća ugostitelja zatvorilo svoje lokale, a bez posla ostalo je oko 15 tisuća ljudi. “Najave su daljnjih zatvaranja i otkaza, promet je u padu. Mi ne želimo da nas se plaća za nerad, mi želimo raditi. Skinite nam stopu PDV-a na 13 posto, želimo sačuvati radna mjesta. Plaćamo velike troškove prema dobavljačima i za najam”, dodaje Biljan.

Poručuje da je turizam naša vrlo bitna gospodarska grana, a ugostiteljstvo će vrlo brzo izaći iz krize ako im Vlada izađe u susret. dodaje da su dobili obećanje da će biti pozvani na razgovor, ali to se još nije dogodilo.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari