Ugostitelji zadovoljni poreznim rasterećenjem: ‘Cijene neće padati, ali zato bi mogle rasti plaće radnicima’

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nikada do sada nismo bili svjedoci da je snižavanjem PDV-a ili nekih drugih olakšica došlo do direktnog sniženja cijena

Hrvatski ugostitelji koji pripremaju i poslužuju hranu i slastice unutar ugostiteljskih objekata i izvan njih u novu, 2020. godinu ulaze zadovoljniji jer im je paketom poreznih reformi vlade premijera Andreja Plenkovića snižena stopa poreza s dosadašnjih 25 na 13 posto.

S obzirom na to da Hrvatska nije u krizi i da nema recesije, logično je bilo da hrvatska Vlada upravo poreznim rasterećenjem nastoji pomoći ugostiteljima, koji tvrde kako se nisu oporavili još od kriznih godina, u kojima su samo za održavanje poslovanja utrošili svu svoju ušteđevinu.

”Proteklo razdoblje je za ugostitelje bilo jako teško, iscrpljivali smo svoje proračune, zalagali smo čak i svoju imovinu kako bismo izdržali taj teret i maksimalno smo se iscrpili. Ova mjera je za hotelsku i restoransku industriju došla baš kao slamka spasa”, kazao je za Glas Slavonije Berislav Mlinarević, osječki ugostitelj i turistički djelatnik, inače i predsjednik Strukovne skupine ugostitelja pri osječkom HGK-u.

Upravo zbog toga on sumnja da će smanjenje poreza dovesti do pojeftinjenja ponude i proizvoda, nego će ta sredstva uglavnom ići za konsolidaciju tvrtki: ”Kratkoročno će nam stabilizirati situaciju, ali ne nastavimo li dobru politiku, dugoročno gubimo utakmicu. Pitanje je da li je i to dovoljno, jer nakon dužeg razdoblja i iscrpljivanja vrlo vjerojatno doći će do kupnje opreme jer nam je taj dio uvijek bio za kupovanje inventara”.

Ni predsjednik Udruženja osječkih obrtnika Dragutin Grabrović ne vjeruje da će se ova mjera odraziti na cijene proizvoda, od čega bi koristi imali potrošači, jer smatra da to i nije bio njezin izravni cilj, nego se ugostiteljima željelo pomoći u podizanju konkurentnosti te eventualnom povećanju plaća zaposlenika, čime bi ih uspjeli zadržati.

”Nikada do sada nismo bili svjedoci da je snižavanjem PDV-a ili nekih drugih olakšica došlo do direktnog sniženja cijena koje bi osobno osjetili i potrošači. Učinila se usluga ugostiteljima. Ako će oni oplemeniti uslugu, povećati plaće uposlenicima i zadržati ih na radnim mjestima, da ne odu iz zemlje, već je to dovoljno za početak”, objašnjava Grabrović.

Atila Varga, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta kaže kako je na nedavnom kongresu ugostitelja u Šibeniku bilo rečeno da država i ne očekuje od ugostitelja da snižavaju cijene ponude, nego da se zajedničkim snagama ojača položaj djelatnika kako bi oni ostali u našoj zemlji: ”Cijene hrane u restoranima danas su toliko niske da je teško očekivati njihovo snižavanje. Ako sve bude tako kao što je rečeno, bit ću prvi koji će 15. siječnja podići plaću svojim zaposlenicima”.

Krešimir Kuna, vlasnik jedne ugostiteljske tvrtke vjeruje da je malo prostora za snižavanje cijena a da bi ugostitelji ostali održivi, jer do sada je sve to išlo na štetu zarade vlasnika: ”Naravno da se veselimo ovakvoj odluci Vlade. Naš je prvotni cilj bio da Vlada snizi PDV na 13 posto za cijeli ugostiteljski sektor te donese još nekih dodatnih rasterećenja za djelatnike, jer ovako je sve manje dobrih konobara, kuhara, koji u sve većem broju odlaze ili put Dalmacije, ili u inozemstvo”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari