UGROŽENE ŠUME GORSKOG KOTARA! Zbog smrekova potkornjaka proglašena elementarna nepogoda

Foto: Ilustracija

Smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru stabala i razara ih, a na području Gorskog kotara proširio se nakon ledene kiše i ledoloma prije dvije godine

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je u ponedjeljak elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde štetnika potkornjaka na smrekove šume, rekavši da ako se ništa ne učini, moglo bi doći do potpunog uništenja tih šuma.

Dosadašnja zaraza nije suzbijena i širi se na preostale smrekove šume, rekao je Komadina na konferenciji za novinare u županijskoj upravi. No, dodao je kako ipak vjeruje da će se u suradnji s nadležnima povećati razina organiziranosti i postupanja u šumama te je apelirao na mjerodavne da u suradnji sa županijom krenu u ozbiljno suzbijanja potkornjaka, prenijela je Hina.

komadina-press-031016

Ocijenio je da se do sada taj problem samo promatrao, kazavši da elementarnu nepogodu proglašava zbog nečinjenja svih – od Hrvatskih šuma, privatnih šumovlasnika, do Nacionalnog parka Risnjak i drugih. Smatra da treba ući u šume i da svako napadnuto stablo smreke srušiti.

Hrvatske šume nemaju dovoljno ljudstva, a ne žele angažirati dodatne snage, Nacionalni park također nema dovoljno ljudstva, dok su vlasnici privatnih šuma uglavnom u staračkim domaćinstvima, kazao je a prenosi Hina.

Napomenuo je da do sada nije vidio podatak o zahvaćenosti šuma tim štetnikom, a dojave s terena govore o napadu potkornjaka na doslovno sve smreke u Gorskom kotaru, pogotovu u čabarskom kraju.

Komadina je izvijestio da je 14 vijećnika Županijske skupštine zatražilo sazivanje posebne tematske sjednice na temu Gorskog kotara, problema potkornjaka i smrekovih šuma.

Nametnik smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru stabala i razara ih, a na području Gorskog kotara proširio se nakon ledene kiše i ledoloma prije dvije godine, kada su smrekova stabla bila osjetljivija i ranjivija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari