VLADA DONIJELA ODLUKU

Ukida se JMBG! Ovo bi trebalo ubrzati brojne birokratske postupke, ali i smanjiti čekanje u redovima

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Jedna od odluka s današnje sjednice tiče se i birokratske noćne more svakog građanina – JMBG-a! Srećom, odlazi u zaborav

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

“Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.Image

Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Vijest će to koja će zasigurno razveseliti brojne građane. Bitno je za napomenuti da se matični brojevi građana, koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari