OVO MORATE ZNATI

Video | Ukidaju se prešutni minusi. Glasnogovornik HNB-a otkrio što mora znati svaki klijent banke

Minus koristi oko 700.000 građana. Više u prilogu RTL-a!

Svi će do 30. lipnja dobiti obavijest od banke te imaju godinu dana da potpišu ugovor o dozvoljenom minusu.

Građani imaju rok od godinu dana da se izjasne žele li svoje prešutne minuse pretvoriti u dozvoljene minuse na računima ili su odlučili pokriti ponuđeni minus.

RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović Jurić razgovarala je s glasnogovornikom Hrvatske udruge banaka Ivanom Miljkovićem koji kaže da se klijenti banaka ne moraju brinuti oko ove promjene.

“Razlike u cijeni i iznosu minusa neće biti skoro nikakve. Dopušteno prekoračenje je u znatnoj veći osigurano i regulirano te doprinosi većoj zaštiti potrošača, a kod prešutnih prekoračenja banke su postupale slično kao što će i nadalje postupati”, rekao je Miljković.

Potvrđuje da će iznosi minusa građanima i dalje ostati isti, a ista će ostati i njihova cijena.

“Ako se nekome u budućnosti smanje primanja, pa se onda smanje i minusi, banke su dužne ponuditi obročnu otplatu minusa na 12 mjeseci kako bi klijent mogao pod istim uvjetima otplatiti minus koji zavara. Kamate će biti iste kao do sada za prešutna prekoračenja i tako će i ostati”, rekao je Miljković.

Ovisno o mogućnostima pojedine banke, klijenti će novu ponudu za dozvoljene minuse moći ugovoriti i digitalnim putom, ali o tome klijenta obavještava svaka pojedina banka.

Nastavio je da su banke dužne do 30. lipnja o promjenama obavijestiti klijente individualiziranom porukom, a klijent ima rok od godine dana da razmisle i odluče.

Inače, banke su sveukupno 1,7 prešutnih prekoračenjaa a koristi ih 700 tisuća građana.

Više u prilogu RTL-a!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari