STRUČNJAKINJA O POREZNOJ REFORMI

Video | ‘Ukidanje prireza nema smisla. Ovo nije reforma. Najsiromašniji će sami financirati vlastito povećanje plaća’…

Komentirala je i nastup ministra financija koji je gostovao u RTL-u Danas te istaknula kako se i sama zalaže za porez na nekretnine, ali u određenom obliku. Ipak, smatra, za sve je Vlade očito rizična

Maruška Vizek s ekonomskog instituta gostovala je u RTL Direktu.

Mogu li se ove minimalne promjene s minimalnim učinkom nazvati poreznom reformom?

“Ja bih ih podijelila u dva djela – prvi dio se odnosi na izmjenu poreza na dohodak što ne možemo proglasiti reformom nego jednom u nizu izmjena tog poreznog oblika u svrhu povećanja plaća”, kaže.

Dakle to nije porezna reforma?

“Ja ne bih to nazvala. Druga bitna izmjena se tiče promjena mirovinskog doprinosa, odnosno taj dio bih nazvala mini reformom mirovinskog sustava, najvećom od 1999. kada je uvedena tekuća forma mirovinskog sustava i opet ova mirovinska, mini mirovinska reforma, predstavlja jedan oblik demontaže mirovinskog sustava koji nije zdrav za Hrvatsku”, dodaje.

Pojasnite nam to malo. Da, građani će manje platiti, a država će nadoknaditi?

“Neće država to nadoknaditi nego će porezni obveznici. Naši političari u pravilu ne razumiju razliku. Ta će se razlika nadoknaditi iz poreznih prihoda. Hrvatska se dominantno financira od poreza na potrošnju, od PDV-a i trošarina. Ta dva porezna oblika su regresivni porezni oblici, što znači da natproporcionalno puno opterećuju upravo najsiromašnije građane na koje se ova mini mirovinska reforma i odnosila. Što znači da će upravo ti najsiromašniji građani, koji će sada doživjeti određeno povećanje zbog mini mirovinske reforme, će sami financirati svoje vlastito povećanje plaća kroz svoju vlastitu potrošnju, odnosno kroz poreze koje plaćaju kad kupuju dobra i usluge”, navodi.

Ima li smisla ukidanje prireza?

“Ono ima smisla samo u slučaju ako Vlada na ovakav način uspije natjerati ili motivirati određeni broj jedinica lokalne samouprave koje to mogu, a to bi bile jedinice koje se intenzivno bave turizmom, ako ih uspiju natjerati, motivirati da povećaju paušalni porez na dohodak od turističkog najma. Ako se odluče za povećanje stope poreza na dohodak, onda će ovo biti u skladu s narodnom – pojeo vuk magare”, rekla je.

Je li ovo ekonomski potez ili politikantstvo?

“Ekonomski potez je ako Vlada uspije natjerati jedinice da odterete rad, a terete dohodak od turističkog najma, a politikantstvo percepcijski je da ova Vlada ispada kao ta koja smanjuje poreze, a načelno gradovi i općine u kojima gradonačelnici, načelnici nisu iz HDZ-a će možda morati biti prisiljeni iste poreze povećavati”, smatra.

Onda će ljudi imati percepciju – Plenković je htio, a ovaj mi moj nije dao?

“Točno”, rekla je.

Je li moguće da će ukidanje prireza za posljedicu imati poskupljenje usluga jer znamo da se iz prireza financira prijevoz, gradski vrtići. Može li to značiti poskupljenja?

“Pa ako se jedinice lokalnih samouprava, gradovi i općine ne odluče da nadoknade manjak koji će im biti od nedostatka prireza, povećanjem poreza na dohodak ili drugog poreznog oblika onda se može očekivati povećanje cijena javnih usluga”, rekla je.

Baš danas je Porezna uprava objavila analizu efekta snižavanja stope PDV-a. Kažu, država je snizila PDV, ali trgovci su povećali cijene. To onda razbija mit da je visok PDV kriv za visoke cijene?

“Za visoke cijene u Hrvatskoj postoji mnogo faktora zbog čega su one tolike, ja bih se ovdje, s obzirom na to da je riječ o trgovcima, ograničila na jedan od razloga koji je zapravo nedostatak istinske konkurencije na maloprodajnom tržištu Republike Hrvatske. Koje u zadnjih, prvih 20 godina naše neovisnosti okarakterizirala jedan tržišni oblik i u kojem smo imali jednog cjenovnog lidera i ostale malotrgovce koji su svoje cijene definirale u odnosu na tog lidera pa nam se dogodilo, još nam se događa da kod nas čak i cijene roba u trgovačkim lancima, koji bi trebali biti diskontni, nisu diskontne kada ih usporedimo s drugim lancima u drugim zemljama u kojima građani zarađuju puno veće plaće. Ovdje je prije svega problem nedostatka istinske konkurencije na maloprodajnom tržištu”, kaže.

Komentirala je potom i nastup ministra financija koji je gostovao u RTL-u Danas. Upitana treba li nam porez na nekretnine, kaže:

“U ponedjeljak je Međunarodni monetarni fond izašao sa svojom ocjenom stanja hrvatskog gospodarstva, danas je Europska komisija. jedna i druga institucija sugerira nam uvođenje i poreza na nekretnine i poreza na dohodak od kratkoročnog turističkog najma. Ja sam apsolutno za uvođenje poreza za nekretnine, ali ne bilo kakvog nego poreza na višak nekretninskog bogatstva i to progresivnog. Što više nekretninske imovine imate, to veći porez plaćate za onu nekretninu u kojoj živite, plaćate porez tekuće komunalne naknade koju već plaćate pa vam se tu ništa ne mijenja. Na takav način mijenjamo porezno opterećenje s rada na bogatstvo i kapital kako bi to i trebalo izgledati”, govori.

To bi bila porezna reforma?

“To bi bila apsolutna porezna reforma za koju se zalažu apsolutno sve institucije koje pitamo za savjet, koje nas savjetuju, ali nažalost, politički je vrlo opusna i ne čudi da se nijedna Vlada za nju ne želi odlučiti. Prisjetit ćemo se i da je SDP odnosno, Milanović je izgubio izbore jer se zalagao za porez na nekretnine”, zaključuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari