DRUGI NAJDULJI U POVIJESTI?

Ukrajina objavila snimku smrtonosnog snajperista: ‘Skinuo je Ruse s više od 2700 metara!’

foto: screenshot

Ukrajinski snajperist, ako se navodi pokažu točnima, ostvario je drugi najdulji smrtonosni hitac u povijesti

Neimenovani snajperist oborio je ruskog vojnika na udaljenosti od 2710 metara, tvrdi ukrajinska vojska, koja je objavila snimku pogotka snimljenu kroz nišan snajpera.

Snimkom bi, ako se potvrdi, ukrajinski strijelac prestigao Britanca Craiga Harrisona koji je 2009. ubio dvojicu talibanskih boraca ​​na udaljenosti od 2475 metara u provinciji Helmand u Afganistanu. Neimenovani kanadski snajperist drži rekord za najdulje borbeno ubijanje na 3540 m, nakon što je 2017. ubio militanata ISIS-a na nepoznatoj lokaciji u Iraku.

Snimku pogotka su objavile ukrajinske oružane snage i prikazuju sliku čovjeka koji se kreće među drvećem prije nego što ih strijelac nacilja. Termalni ciljnik skoči prema gore, što znači da je puška opaljena, prije nego što figura padne na tlo nekoliko sekunde kasnije. Druga figura zatim trči do prve u očitom pokušaju pomoći svom ranjenom suborcu, prije nego što snajperist opali drugi put. Obje figure tada padaju na pod.

Povela se žustra rasprava

Ukrajinska vojska nije dala druge detalje o incidentu, kao što su mjesto ili vrijeme ubojstava, niti kakva je puška ili streljivo korišteno. Neki korisnici interneta osporili su snimku, sugerirajući da većina termalnih objektiva ne bi mogla uočiti ruske vojnike na toj udaljenosti. Drugi su primijetili da je bilo prekratko vrijeme između pucanja iz puške i padanja vojnika na pod da bi se uzela u obzir prijeđena udaljenost.

Drugi su pak isticali kako je moguće da je korištena puška manjeg kalibra čije zrno putuje brže, a kako hladoća svakako poboljšava učinkovitost termalnih kamera. Bilo je onih koji su izrazili sumnju jer je mreža na ciljniku ravno na meti, no drugi su pojasnili kako to nije problem jer se vjetar i ostale smetnje putanji zrna mogu kompenzirati i na samom snajperu.

Potvrđivanje vojnih ubojstava je notorno nepouzdan posao koji se u velikoj mjeri oslanja na samoprijavu vojnika zbog poteškoća u dobivanju informacija iza neprijateljskih linija tijekom sukoba, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari