PRONAĐENO KOD KIJEVA

Ukrajinci se domogli moćnog ruskog oružja, no isprva nisu znali što je to!

Twitter

Na Twitteru su objavili kako je pronađen izvan glavnog ukrajinskog grada Kijeva

Ukrajinske snage pohvalile su se da su zaplijenile “tajanstveni kontejner”, kako su ga nazvali, koji pripada ruskoj vojsci, no ta bi im stvarčica mogla biti itekako korisna.

Čini se kako je riječ o dijelu mobilnog sustava elektroničkog ratovanja Krasukha-4 koji je prvenstveno namijenjen za otkrivanje i ometanje radara i satelita, poput onih na zrakoplovima za rano upozoravanje i kontrolu.

Na Twitteru su objavili kako je pronađen izvan glavnog ukrajinskog grada Kijeva. Korisnik Twittera @UAWeapons među prvima ga je identificirao kao najvjerojatnije komponentu sustava Krasukha-4.

Portal The war zone piše kako se kompletan sustav Krasukha-4 sastoji od dva vozila, oba bazirana na kamionu 8×8 KAMAZ-6350, jedno sa sustavom elektroničkog ratovanja (EW), a drugo s modulom zapovjednog mjesta.

Na fotografiji kontejnera vidi se kako leži na boku s granama drveća na vrhu, no nejasno je je li riječ o pokušaju skrivanja ili je to posljedica napada ili nesreće.

Pozicioniranje Krasukha-4 u općoj blizini Kijeva imalo bi smisla kako bi se ukrajinskim snagama i njihovim međunarodnim partnerima otežalo pronalaženje i ciljanje ruskih jedinica na ovom području putem radara, gdje borbe traju već tjednima.

Gubitak čak i polovice sustava Krasukha-4 mogao bi biti značajan za ruske snage. Riječ je o jednom od najsposobnijih mobilnih EW sustava ruske vojske. Razvijen je kao dio većeg projekta terenskih sustava za zaštitu ruske imovine na zemlji i u zraku od radara za nadzor i snimanje, zajedno s određenim radarima opremljenim satelitima za prikupljanje obavještajnih podataka.

Ako ukrajinske snage mogu sigurno vratiti ovaj modul zapovjednog mjesta, to bi moglo pružiti značajan izvor obavještajnih podataka vlastima u zemlji i njihovim stranim partnerima. Obavještajne agencije zapadnih zemalja sigurno bi se voljele dočepati ovog kontejnera kako bi vidjeli što se iz njega može izvući.

Otkrivanje više pojedinosti o sposobnostima Krasukha-4 moglo bi pomoći u razvoju protumjera te dovesti do otkrivanja informacija koje bi se mogle iskoristiti u svrhe kibernetičkog ratovanja, piše The war zone, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari