IZ MIROVINE NA POSAO

Video |Umirovljenici rade da prežive! Smirna dostavlja 12 sati dnevno, a Jasminka je turistički vodič

Idi na originalni članak

I dok cijene vrtoglavo rastu, mirovine ih ne prate. Najbolje to znaju oni čija je mirovina manja i od tisuću kuna

Oglas

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi niti pomisliti. Umirovljena je profesorica kineziologije i ima 67 godina. Svaki dan po 12 sati dostavlja hranu. Na dan napravi i do 20 tisuća koraka.

“Ni jednog dana nisam živjela samo od mirovine, jer je to jednostavno nemoguće”, kazala je Smirna Turkalj iz Varaždina.

Vjerojatno je najstarija dostavljačica ne samo u Varaždinu, nego i u Hrvatskoj. Na leđima ponekad nosi i više od 20 kilograma.

“Vi ste plaćeni po dostavi, i onda što više sati radite to ćete više dostava imati i zaradit ćete određenu sumu sredstava da možete pokriti svoje troškove zbog kojih i radite kad ste u mirovini”, rekla je Smirna.

I s dobrim plaćama teško je izgurati mjesec, kamo li s mirovinom.

“Žalosno je to da ljudi rade 40 godina, a neki i više i da moraju mjeriti hoće li kupiti kruh ili će s kolegicom otići jednom mjesečno na kavu”, ističe Smirna.

Pa radi da bi preživjela, i nije jedina. Na tržištu je više od 20 tisuća umirovljenika, među njima i Jasminka.

“Najviše me pogodilo kad sam išla u grad, i kad sam počela razmišljati – hoću li si kupiti novine ili ne?!”, priznaje Jasminka Mihoci iz Varaždina.

VIDEO DANA:

S 2000 kuna mirovine nemoguće je izgurati mjesec

“I onda si mislim, koliko mi to dođe – to mi je kruh i pol pa ne mogu to sada, idemo dalje, nikakve novine. Kad počneš u glavi vagati što, i uvijek prevagne – kruh”, kaže Jaminka.

Ima 69 godina i radi kao turistički vodič. Danas – googla, chata, sklapa Facebook prijateljstva, a rođena je i prije same ideje o Internetu.

“Dok je sila, moraš! Ili padaš ili kreneš, nema druge. Neće vam nitko pomoći da dok si dolje na dnu da sad životariš, moraš to u glavi posložiti ili ćeš se zatvoriti u četiri zida ili ideš među ljude, naći neku alternativu da radiš”, smatra Jasminka.

Brinu ih poskupljenja hrane, energenata, ali i dolazak eura.

“Neće to biti smo šok za zaposlene ljude, već sigurno i za umirovljenike kojima će se 2700 kuna prosječne mirovine pretvoriti u 360 eura”, kazao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Radili su većinu života, pa se pitaju za što su radili?! Oni koji su ove godine otišli u starosnu mirovinu, za prosječne 32 godine staža dobili su mizernih 2772 kune, piše RTL.

Exit mobile version