OD POSLJEDICA INFEKCIJE

Umro osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, bio je zaražen koronom

Krajišniku je ranije otkrivena zaraza koronavirusom, a nakon što mu se stanje pogoršalo prebačen je u Banju Luku

Haški osuđenik i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, jutros je preminuo u Banjaluci, a to je potvrđeno iz Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske.

“‘Obavještavamo javnost i medije da je jutros 15.9. u 06 sati u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim koronavirusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske”, priopćeno je iz UKC.

Krajišniku je ranije otkrivena zaraza koronavirusom, a nakon što mu se stanje pogoršalo prebačen je u Banju Luku. Nakon dijagnostičkih procedura utvrđena mu je upala pluća. Krajišnik se tamo liječio od 30. kolovoza kada je primljen zbog upale pluća i od tada je bio na respiratoru.

Odgovoran za ratne zločine u Bosni i Hercegovini

Krajišnika je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2009. godine osudio na 20 godina zatvora proglasivši ga odgovornim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Iz zatvora je pušten 2013. nakon odslužene dvije trećine kazne i od tada je živio na Palama no ostao je politički aktivan promovirajući istu politiku zbog koje je i osuđen.

Krajišnik je slovio za najbližeg suradnika ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića. Nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine tadašnje Socijalističke republike BiH.

Tijekom rata bio je na čelu samoproglašenog parlamenta bosanskih Srba da bi 1996. godine na prvim poratnim izborima bio izabran za člana Predsjedništva BiH i na toj je dužnosti ostao četiri godine.

Po nalogu tužiteljstva Haaškog tribunala 2000. godine uhitili su ga fracuski vojnici iz sastava tadašnjeg SFOR-a.

Video dana: