I DALJE UPORNI OKO PIRANSKOG ZALJEVA

Uoči ulaska Hrvatske u Schengen, Slovenija pripremila izjavu u kojoj se pozivaju na arbitražu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska je pripremila i svoju jednostranu izjavu koja se odnosi na slovensku

Slovenija i Hrvatska su po pristupanju Hrvatske šengenskom području svaka pripremile svoju jednostranu izjavu o arbitražnoj presudi. Slovenija u izjavi, po neslužbenim informacijama, naglašava da je granica između dviju država određena arbitražnom presudom, doznaje N1. Hrvatska pak, u svojoj izjavi tvrdi da je presuda ne obvezuje.

U izjavi Slovenija navodi da podupire hrvatsko pristupanje Schengenu koje je u zajedničkom europskom interesu.

“Republika Slovenija naglašava da su kopnena i morska granica između država u cijelosti i konačno odlučene arbitražnom presudom od 29. lipnja 2017. godine, koji je u skladu s člankom 7. arbitražnog sporazuma od 4. studenoga 2009. godine te je kao takva konačna i obvezujuća”, piše u slovenskoj izjavi koju je dobila agencija STA, a potvrdu sadržaja dobio je i N1. U izjavi se dodaje da je Slovenija arbitražnu presudu uvrstila u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Hrvatska odgovorila svojom izjavom

Hrvatska je pripremila i svoju jednostranu izjavu koja se odnosi na slovensku.

“Hrvatska napominje da je po jednoglasnoj odluci Hrvatskoga sabora od 29. lipnja 2015. istupila iz arbitraže zbog materijalnih kršenja arbitražnog sporazuma. Hrvatska stoga ponavlja svoje stajalište da je arbitražna presuda iz 2017. godine ne obvezuje i da je neće provesti. Iz tog razloga zajedničku kopnenu i morsku granicu između Hrvatske i Slovenije potrebno je tek odrediti u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u hrvatskoj jednostranoj izjavi, a javlja STA. Dodaje se da Hrvatska ostaje otvorena za nastavak bilateralnog dijaloga sa Slovenijom kako bi se pronašlo zajedničko rješenje. Naglašava se da je Hrvatska, usprkos izjavi, predana suradnji sa Slovenijom u punoj provedbi šengenskog zakonodavstva, prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views