NOVE NESTABILNOSTI

Video |UPALJEN METEOALARM Na Kvarner preko Slovenije uskoro stiže veliki olujni sustav. Donosi novo grmljavinsko nevrijeme!

Idi na originalni članak

DHMZ za utorak prijepodne za riječku regiju najavljuje grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, obilnom oborinom i tučom

Oglas

Danas bi vrijeme u Hrvatskoj moglo biti opasno! Prijete olujna nevremena, tuča, a možda i pijavice

Promjenjivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, nastavlja se i u utorak – osobito u zapadnim predjelima. U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra, upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ

Jako nestabilna atmosfera od ponedjeljka navečer do srijede navečer posljedica je dolaska i premještanja vlažnog i hladnog zraka iznad odviše zagrijane podloge našeg dijela Europe. Stoga stručnjaci DHMZ-a na svojim mrežnim stranicama, u europskom MeteoAlarm sustavu i na medijskim platformama HRT-a opet objavljuju mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, vidljiva i u besplatnoj aplikaciji HRT METEO, koja vas na njih posebno podsjeća, i to odmah nakon objave upozorenja.

Za u utorak još vruću istočnu Hrvatsku na snazi je narančasto upozorenje, drugi stupanj od moguća 3, i to zbog popodnevnih pljuskova s grmljavinom i velike vjerojatnosti za lokalna olujna nevremena.

Isto vrijedi već od noći na utorak i za središnju Hrvatsku. Zbog dosta oblaka, povremene mjestimične kiše i grmljavine te najprije umjerenog jugozapadnjaka zatim sjeveroistočnog i sjevernog vjetra, dnevna će vrućina izostati, ali noć bi mnogima mogla biti neugodno topla i sparna.

Nevolje zbog lokalnog nevremena prijete i sjevernom Jadranu i gorju, posebice Istri, Rijeci i bližoj okolici te Gorskom kotaru. Pljuskovima, grmljavini, ponegdje vjerojatno i tuči, možda i pijavicama, pridružit će se i često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na moru i još jače jugo, koje će mjestimice prolazno okrenuti na buru.

I u Dalmaciji razmjerno vjetrovito, na moru ponegdje i valovito, a na sjevernom dijelu te osobito u unutrašnjosti i nestabilno. Osim žutog upozorenja na moguće pljuskove s grmljavinom i nevrijeme, i dalje je na snazi i narančasto – zbog nastavka toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Kao i na u utorak najsunčanijem i najstabilnijem jugu Hrvatske, vrlo toplu noć i vruć dan, mnogima će dodatno otežavati umjereno i jako jugo, gdjekad i olujno.

Kada će se smiriti?

U manje toplu srijedu na Jadranu će prevladavati umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana, pri čemu će biti pljuskova, grmljavine, vjerojatno i olujnih nevremena, tuče i pijavica. U stabilniji, sunčaniji, ali i svježiji četvrtak još razmjerno vjetrovito, pa petak mirniji i topliji, često opet i vruć te pretežno sunčan.

I u unutrašnjosti srijeda još promjenjiva i vjetrovita, s kišom, grmljavinom, ponegdje i nevremenom, te za srpanj neuobičajeno svježa, a četvrtak uglavnom suh i sunčaniji, te ujutro još svježiji od srijede. Ta dva dana bit će najhladnija u ovome srpnju. Već u petak toplije, ponegdje i vruće, nekima i sparno, te još većinom stabilno.

Exit mobile version