NOVE NESTABILNOSTI

Video | UPALJEN METEOALARM Na Kvarner preko Slovenije uskoro stiže veliki olujni sustav. Donosi novo grmljavinsko nevrijeme!

DHMZ za utorak prijepodne za riječku regiju najavljuje grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, obilnom oborinom i tučom

Danas bi vrijeme u Hrvatskoj moglo biti opasno! Prijete olujna nevremena, tuča, a možda i pijavice

Promjenjivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, nastavlja se i u utorak – osobito u zapadnim predjelima. U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra, upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ

Jako nestabilna atmosfera od ponedjeljka navečer do srijede navečer posljedica je dolaska i premještanja vlažnog i hladnog zraka iznad odviše zagrijane podloge našeg dijela Europe. Stoga stručnjaci DHMZ-a na svojim mrežnim stranicama, u europskom MeteoAlarm sustavu i na medijskim platformama HRT-a opet objavljuju mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, vidljiva i u besplatnoj aplikaciji HRT METEO, koja vas na njih posebno podsjeća, i to odmah nakon objave upozorenja.

Za u utorak još vruću istočnu Hrvatsku na snazi je narančasto upozorenje, drugi stupanj od moguća 3, i to zbog popodnevnih pljuskova s grmljavinom i velike vjerojatnosti za lokalna olujna nevremena.

Isto vrijedi već od noći na utorak i za središnju Hrvatsku. Zbog dosta oblaka, povremene mjestimične kiše i grmljavine te najprije umjerenog jugozapadnjaka zatim sjeveroistočnog i sjevernog vjetra, dnevna će vrućina izostati, ali noć bi mnogima mogla biti neugodno topla i sparna.

Nevolje zbog lokalnog nevremena prijete i sjevernom Jadranu i gorju, posebice Istri, Rijeci i bližoj okolici te Gorskom kotaru. Pljuskovima, grmljavini, ponegdje vjerojatno i tuči, možda i pijavicama, pridružit će se i često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na moru i još jače jugo, koje će mjestimice prolazno okrenuti na buru.

I u Dalmaciji razmjerno vjetrovito, na moru ponegdje i valovito, a na sjevernom dijelu te osobito u unutrašnjosti i nestabilno. Osim žutog upozorenja na moguće pljuskove s grmljavinom i nevrijeme, i dalje je na snazi i narančasto – zbog nastavka toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Kao i na u utorak najsunčanijem i najstabilnijem jugu Hrvatske, vrlo toplu noć i vruć dan, mnogima će dodatno otežavati umjereno i jako jugo, gdjekad i olujno.

Kada će se smiriti?

U manje toplu srijedu na Jadranu će prevladavati umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana, pri čemu će biti pljuskova, grmljavine, vjerojatno i olujnih nevremena, tuče i pijavica. U stabilniji, sunčaniji, ali i svježiji četvrtak još razmjerno vjetrovito, pa petak mirniji i topliji, često opet i vruć te pretežno sunčan.

I u unutrašnjosti srijeda još promjenjiva i vjetrovita, s kišom, grmljavinom, ponegdje i nevremenom, te za srpanj neuobičajeno svježa, a četvrtak uglavnom suh i sunčaniji, te ujutro još svježiji od srijede. Ta dva dana bit će najhladnija u ovome srpnju. Već u petak toplije, ponegdje i vruće, nekima i sparno, te još većinom stabilno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari