PRIPREMITE ZIMSKU OPREMU

UPALJEN METEOALARM: Stiže naglo zahlađenje, snijeg bi u nekim dijelovima Hrvatske mogao napadati do 40 cm!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

‘Već će u noći naše krajeve zahvatiti nagla promjena vremena pa ako se spremate na put kroz gorske predjele, pripremite zimsku opremu jer će opet biti snijega’, prognozirala je Damjana Ćurkov. Također, za većinu Hrvatske upaljen je meteoalarm

Za gotovo cijelu zemlju upaljen je meteoalarm te će, uz naglo zahlađenje, u gorju već u noći početi snijeg. Obilna kiša očekuje se na Jadranu, a jaka i olujna bura će ondje prouzrokovati većinu problema.

“Već će u noći naše krajeve zahvatiti nagla promjena vremena pa ako se spremate na put kroz gorske predjele, pripremite zimsku opremu jer će opet biti snijega, napadat će između 20 i 40 cm. Nešto malo snijega bit će i u nizinama, a na Jadranu će probleme stvarati jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Iza ove promjene ostaje hladno pa će ponegdje biti i mraza”, rekla je RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov.

“Na Jadranu su moguće i nevere, te obilniji pljuskovi, pri čemu će na sjevernom dijelu puhati jaka i olujna bura, na južnom još jugo.

Mjestimične oborine na kopnu još u srijedu prijepodne, a moguće su i u četvrtak poslijepodne. Na Jadranu već od srijede dosta sunca, ali još u početku vjetrovito, s burom, koja će u drugoj polovini tjedna oslabjeti. Pritom porast dnevne temperature, no u četvrtak i petak uz moguć jutarnji mraz. U dane vikenda ponovno porast naoblake uz povećanu vjerojatnost za kišu, osobito u nedjelju”, rekao je za HRT dipl. ing. Krunoslav Mikec.

U utorak moguć snijeg

“U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno s povremenom kišom, a na obroncima gorja treba računati i na susnježicu i snijeg, te u višim predjelima i stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a temperatura zraka bit će uglavnom od 4 do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još malo niža, većinom između 2 i 6 °C. Osjetu hladnoće doprinosit će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i oblačno vrijeme s povremenom kišom, mjestimice i susnježicom i snijegom, pri čemu će snježnog pokrivača biti uglavnom u gorju.

Snijega će biti u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje na tlu i 10 do 20 centimetara. Temperatura zraka pritom između 0 i 4 °C. Na sjevernom Jadranu od 6 do 11 °C, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovi s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenom i jakom, osobito podno Velebita olujnom burom, a jakog sjeveroistočnjaka bit će ponegdje i u gorskoj Hrvatskoj.

Bura i na sjeveru Dalmacije, također mjestimice jaka s olujnim udarima. A prema jugu još jugo koje će od sredine dana oslabjeti i okrenuti na buru. Pritom promjenjivo, pa i pretežno oblačno, osobito u prvom dijelu dana uz povremenu kišu, lokalno i uz nevere te veću količinu oborine. Najviša temperatura između 12 i 16 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 13 do 17 °C, povremeno s kišom, mjestimice moguće obilnijom, uz neverine. Puhat će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo, koje će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, a krajem dana na buru”, izvijestio je Mikeca prenosi Net.hr.

Nastavak tjedna uz manje oborine

Ostatak tjedna trebao bi biti uz manje oborine, ali ponegdje uz mraz. U srijedu je na Jadranu moguća i jaka bura. “Idući dani malo manje hladni, ali od četvrtka na kopnu uz mogućnost za mjestimičan jutarnji mraz. Uz sunčana razdoblja i dalje dosta oblaka, s kišom i snijegom ponegdje u srijedu prijepodne, a poneki je kratkotrajni pljusak kiše moguć u četvrtak sredinom dana i popodne.

Na Jadranu bez oborina te većinom sunčano, uz više oblaka tijekom srijede, kada će još puhati jaka i olujna bura. Od četvrtka će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će malo porasti”, prognozirao je Krunoslav Mikec, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari