VIŠE JESEN NEGO PROLJEĆE

UPALJEN METEOALARM ZA POLA HRVATSKE: Vakula upozorava: ‘Rive će biti poplavljene valovima do 4 metra’

Foto: Mateo Levak/Riportal-Pixsell

‘Munja i gromova bit će gotovo sigurno, kao i olujnog juga i oštra – južnog vjetra, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito, s valovima i do četiri metra, pa će neke rive vrlo vjerojatno biti poplavljene’

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svojoj prognozi navodi da jaka južina i sve nepovoljnije biometeorološke prilike najave su nove znatnije promjene vremena zbog koje će na Jadranu i područjima uz njega tijekom petka biti kojekakvih nevolja, pa i poplavljenih riva.

No, već za vikend bit će stabilnije, iako posvuda ne suho, a ponovno češća kiša bit će u ponedjeljak, na kopnu vjerojatno i poslije. Diljem Hrvatske sasvim suhog dana i dalje nema na vidiku, a i topline i sparine u kopnenom ćemo području imati napretek.

Zbog mnogobrojnih upozorenja na vjetar, kišu i grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, aktivnosti na otvorenome tijekom petka je najbolje odgoditi, posebice ako se događaju na Jadranu i područjima uz njega.

U samo jednom danu, pa i samo nekoliko sati, ponegdje će vjerojatno pasti prosječna količina oborine za cijeli lipanj, pa i više. Munja i gromova bit će gotovo sigurno, kao i olujnog juga i oštra – južnog vjetra, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito, s valovima i do četiri metra, pa će neke rive vrlo vjerojatno biti poplavljene. Mjestimice je moguća i tuča, a i pijavice. Ništa neobično za ovo doba godine, ali svakako mnogima neugodno, kaže Vakula u prognozi.

Za petak je čak DHMZ izdao žuto upozorenje za velik dio Hrvatske, što znači potencijalno opasno vrijeme

U petak ponegdje obilnija kiša i jako olujno jugo

U petak će u istočnoj Hrvatskoj suhog i barem djelomice sunčanoga vremena biti prijepodne, u Podunavlju i dulje. Kasnija povremena kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, vjerojatno većinom neće biti jako izražena. Temperatura ujutro uglavnom 14, 15 °C, a poslijepodne oko 25 °C. Malo niža dnevna i viša jutarnja bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kišovitije i vjetrovitije biti prijepodne, a poslijepodne mirnije, uz razvedravanje sa zapada.

I na sjevernom Jadranu i u gorju će za mnoge povoljnije vrijeme biti poslijepodne jer će prije biti vjetrovitije i kišovitije, ponegdje i uz obilne pljuskove s grmljavinom, tijekom kojih će ponegdje pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru, a moguće je i nevrijeme s tučom. Naravno, pritom neke rive mogu biti i poplavljene.

Kojekakvih nevolja s često obilnom kišom, munjama i gromovima, ponegdje možda i tučom, te jakim i olujnim jugom i oštrim – južnim vjetrom, pa i jače valovitim morem bit će i u Dalmaciji. Temperatura zraka tijekom dana će se malo mijenjati. Na jugu Hrvatske gotovo i nimalo, uz prevladavajuće oblačno vrijeme te također vjetrovito i kišovito, posebice poslijepodne uz obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno i nevremenom.

Za vikend stabilnije, ali ne i suho

Za vikend će na kopnu biti stabilnije, sunčanije i toplije, ali posvuda ne i suho, osobito ne u subotu. U ponedjeljak ponovno kišovitije i vjetrovitije, te malo manje toplo.

I na Jadranu vikend za mnoge i znatno povoljniji od opet kišovitijeg i vjetrovitijeg ponedjeljka, te posebice ovoga petka. No, sasvim suho i dalje se gotovo nigdje ne može jamčiti.
Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari