SNAŽNA PROMJENA VREMENA

UPOZORENJE DHMZ-A: Stiže kiša, grmljavina, tuča, pijavice, a moguće su i poplave!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna

Državni hidrometeorološki zavod objavio je da je stigao kraj ljeta te nas očekuje snažno snižavanje temperature, moguća grmljavinska nevremena s tučom, poplave i pijavice.

“Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021.”, stoji u objavi DHMZ-a.

Izraženi pljuskovi s grmljavinom

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj. Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije prelazit će već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom, izvještavaju iz DHMZ-a.

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje.

Moguće lokalne bujične i urbane poplave, nevremena s tučom i pijavice

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna, zaključuju iz DHMZ-a, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari