UPOZORENJE! Sutra orkansko jugo, crveni meteoalarm za gotovo cijeli Jadran!

Novo pogoršanje vremena stiže u utorak ujutro, prvo u unutrašnjosti Dalmacije, Istre i gorja. Prema prognozama DHMZ-a, sutra se očekuju orkanski udari juga do čak 130 km/h!

Državni hidrometeorološki zavod je za utorak oglasio najveći, crveni stupanj Meteoalarma. Upozorenje na opasne vremenske prilike proglašeno je zbog vrlo jakog i olujnog juga, koji će prema južnom Jadranu dosezati i orkanske udare.

Prema prognozama DHMZ-a, u utorak se očekuju orkanski udari juga do čak 130 km/h. To će uvelike povećati valovitost mora, osobito u drugom dijelu utorka i u srijedu, kada se očekuju veliki poremećaji u pomorskom prometu. Stoga je na snazi i upozorenje za pomorce na najjače udare vjetra između 40 i 70 čvorova, odnosno 75 do 130 km/h.

Osim vjetra, sutra će biti oblačno i kišovito vrijeme. Izraženijih pljuskova i obilne oborine bit će na Jadranu i predjelima uz njega. Temperatura zraka duž obale i na otocima bit će većinom između 13 i 18 °C.

Dokle više ta dosadna kiša?

Za Martinje smo prigodno zbrajali litre, ali ipak litre kiše u prvom dijelu studenoga. Po našoj statistici, najviše su „popili“ gorski predjeli, više od 200 litara po četvornome metru u samo 10 dana.

To je gotovo ekstremna količina kiše jer toliko prosječno padne u cijelom ovom mjesecu. Akumulirane oborine na sjevernom Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i središnjim predjelima, iako manje, također upućuju na vrlo kišne prilike. Nažalost, ni prognoza za ovaj tjedan nije povoljnije. Moglo bi to rezultirati ekstremnim uvjetima, bujanjem rijeka, ponegdje i njihovim izlijevanjem.

Kiša će zahvatiti veći dio kopna

Novo pogoršanje stiže u utorak ujutro, prvo u unutrašnjosti Dalmacije, Istre i gorja.

Do podneva će kiša zahvatiti cijelu središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku te veći dio Slavonije. Na sisačkom, plitvičkom i gospićkom području, a rano ujutro i u Zagori, očekujemo novih 30ak litara po četvornom metru, lokalno i više. Prema večeri će kiša jenjavati, a u nizinskoj Hrvatskoj i prestati. U gorju će kiša neumorno padati gotovo cijeli dan, iako poslijepodne slabijim intenzitetom.

U srijedu ujutro stiže novi val kiše, opet istim redoslijedom i smjerom, od mora prema sjeveru i istoku. Jaka grmljavina i obilniji pljuskovi izgledni su u ponovno u dalmatinskom zaleđu i Lici, ali u prvom dijelu dana. U nizinskim predjelima će kiša biti slabija, osobito u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje može i sasvim izostati.

Uz to, u zapadnijim krajevima zapuhat će hladan sjeverac, a na istoku i umjeren do jak zapadnjak i jugozapadnjak zbog čega će u Slavoniji biti toplije nego u središnjoj Hrvatskoj. U petak nova južina i posvuda toplije.

Prave stabilizacije nema ni u drugom dijelu tjedna. Povremena kiša izgledna je uglavnom u gorju, dok bi u nizinama moglo biti i duljih sunčanih razdoblja, vjerojatnije u petak. Uz to, u petak jača južina pa bi za vikend temperatura mogla porasti i iznad 16 °C.

Smirivanje krajem tjedna, ali ne i stabilizacija

Iduća će dva dana na moru biti prilično neugodna. Računajte na ograničenja, vrlo vjerojatno i prekide u pomorskom prometu. Puhat će jako do olujna jugo, a u utorak poslijepodne i u noći na srijedu i orkansko. Udari, lokalno jači od 100 km/h, duž cijele obale podizat će visoke valove i bacati more na rive.

Osim što će biti vrlo vjetrovito, očekuju se i obilne količine kiše. Iz smjera mora, u noći na utorak, stižu tamni kišni grmljavinski oblaci. Do jutra će pljuštati duž cijele obale. Kiša će padati oba dana, i u utorak i srijedu. Zbog jakih nevera, pljuskova i obilnije kiše u kratkom vremenu, u utorak na Kvarneru i u Istri, u srijedu prijepodne u Dalmaciji, moglo bi biti bujica i ograničenja u cestovnom prometu. Smirivanje se očekuje u četvrtak, ali ne i stabilizacija.

Južina će dominirati i u drugom dijelu tjedna, ali će kiše biti manje. Padat će samo povremeno i to uglavnom u drugom dijelu četvrtka i u subotu. Jugo će puhati umjerenom snagom. Petak bi mogao biti najsunčaniji dan ovog tjedna.

Unatoč kišovitim prilikama, temperatura se neće previše mijenjati, ujutro će biti svježe oko 14 °C, danju oko 17 °C.
DHMZ/Željka Pogarčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari