Uskoro jedan za sve uređaje: Zbog novog punjača mobitel skuplji 300 kuna, a godišnje ih na tisuće bacimo

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača

Jedan punjač za sve male elektroničke uređaje san je ovisnika o gadgetima, ali dobrovoljne mjere Europske komisije za standardizaciju punjača nisu dale rezultata jer su se proizvođači oglušili na opomene.

Zato je Komisija donijela rezoluciju kojom se od srpnja ove godine ide na standardni punjač. Početkom ove godine napravljena je i studija koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza.

Šuma punjača uskoro odlazi u smeće. Europski je parlament izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

“Naravno da je praktičnije, ne moram ih imati sto i to je to, slažem se”, rekao je Marko Biloglav iz Zadra.

“Ja sam korisnik Appleovih proizvoda tako da nikad ne mogu naći nigdje niti jedan punjač tako da sam ja definitivno za tu soluciju”, kazala je Nikolina Segarić iz Zadra.

Spas baterije u posljednji trenutak ne može se uvijek naći u tuđem, posuđenom punjaču. Gjon je imao sreće jer vlasnica kafića u koji je sjeo ima isti tip punjača za mobitel.

Novi mobitel zbog punjača skuplji za 300 kuna

“Ima toliko vrsta tih usb priključaka i raznoraznih konektora tako da je to u biti sve bespotrebno. Sve se to može napraviti i da bude univerzalno, kompatibilno i da bude na kraju krajeva jednostavno, a i povoljno”, rekao je Gjon Serreyi iz Zadra.

“Trenutačno na tržištu postoje tri vrste punjača – jedan za Apple i dva za androide: mikro usb standardni i mikro usb tip C”, rekao je serviser mobitela Marin Pejdo.

Jedinstveni punjač smanjio bi i nepotrebno zagađenje okoliša. Svake se godine u okoliš odloži 51.000 tona punjača, a potrošačima je novi mobitel zbog novog punjača skuplji za 300 kuna.

“Proizvođačima naravno ne odgovara ovakva ovakva odluka budući da su oni zarađivali velike novce kao dokaz tome možemo reći da je Komisija dala uputu proizvođačima još prije nekoliko godina da se oni pokušaju dogovoriti među sobom i ništa se nije dogodilo”, rekla je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP).

Za neposlušne proizvođače tek će trebati odrediti sankcije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari