USKORO OBILNE OBORINE: Stiže snijeg! Otkrivamo kad, gdje i koliko!

Iznad Bakra prije godinu dana... (Zoran Konestabo)

Nakon tjedan dana iznimne hladnoće, pri kojoj su srušeni neki stari rekordi, sutra nam u cijelu zemlju stiže zatopljenje. No, ono će biti vrlo kratkotrajno

I dalje se nalazimo u meteorološki dinamičnom i zanimljivom razdoblju, pravoj poslastici za vremenoljupce, a osobito zimoljupce! Zanimljivost današnjeg dana svakako je snijeg koji je pao u Dubrovniku te do jutra stvorio pokrivač od 3 cm. Iako je bio najavljen, snijeg uz more uvijek pobuđuje zanimanje i stvara poseban ugođaj i veselje za najmlađe, no i probleme starijima.

Nakon tjedan dana iznimne hladnoće, pri kojoj su srušeni neki stari rekordi, sutra nam u cijelu zemlju stiže zatopljenje. Međutim, ono će biti vrlo kratkotrajno, jer već u petak poslijepodne temperature ponovno padaju.

Promjena koja je pred nama, a koja počinje sutra naoblačenjem, u petak će donijeti i veću količinu oborina, na Jadranu većinom kiše. Tako će u petak tamo pasti između 20 i 60 L/m2, a lokalno i više od toga što zapravo znači da će pasti više kiše nego što je palo u posljednjih mjesec i pol! Naime, posljednjih 40-ak dana bilo je iznimno sušno.

Na kopno i u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, ova će promjena u petak donijeti kišu i snijeg. U početku će padati kiša koja se lokalno, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, može smrzavati na tlu i stvarati opasnu poledicu. Od sredine dana kiša će postupno prelaziti u snijeg, koji će do kraja dana padati posvuda na kopnu i posvuda stvarati snježni pokrivač!

Prema našoj prognozi, ovo su očekivane visine snijega koje bismo mogli mjeriti u subotu ujutro:

Gorski kotar i Lika 40 – 60 cm

Središnja Hrvatska i Slavonija 10 – 25 cm

Unutrašnjost Dalmacije 5 – 10 cm

Unutrašnjost Istre 1 – 10 cm

Inače, meteorološki vrlo zanimljivo izgleda i sljedeći tjedan s jednom ciklonom koja bi se formirala kod Italije, u Tirenskom moru, te se tamo zadržala više dana. Pri takvim uvjetima, u našoj će zemlji biti hladno i nestabilno, često s oborinama, i to većinom sa snijegom. Uz kopno, snijega bi ponovno moglo biti i uz more, ovaj put češće na sjevernom dijelu.

Detaljnije i pouzdanije o atmosferskim zbivanjima idući tjedan donosimo vam na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme i u istoimenoj emisiji, svaki dan u 19:15! Pridružite nam se tamo za sve detalje i zanimljivosti o vremenu!
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari