ĐIR PO TRGOVINAMA

Video | Usporedba cijena osnovnih namirnica u Zürichu i Hrvatskoj. Računica neugodno iznenađuje!

Posebno zabrinjava cijena mlijeka. Litra švicarskog je 11 kuna, a našeg 9, 10 pa čak i 13. U Švicarskoj je prosječna plaća šest i pol puta viša

Čekajući mjere, građani su suočeni s rastom cijena energenata, ali i prehrambenih proizvoda, a tu inflaciju plaće Hrvata uopće ne prate. Za razliku od, za mnoge obećane zemlje, Švicarske gdje su visoke cijene i visoke plaće. Pa smo Hrvata u Švicarskoj poslali u kupnju pet osnovnih prehrambenih proizvoda.

Kristina Čirjak onda je usporedila cijene na policama i količinu kupljenog u hladnjacima Hrvata i Švicaraca. Računica će vas neugodno iznenaditi.

Brašno 14 kuna, tjestenina 18, mlijeko 11, ulje 38 kuna, i kruh 18. U košarici je pet proizvoda, a na računu gotovo 13 franaka, odnosno 100 kuna. Tako izgleda kupovina osnovnih namirnica u Zürichu, a ovako u Zagrebu:

U košarici je tjestenina za 10, brašno za 8, mlijeko 9, ulje 20, kruh 9 kuna. Iz novčanika smo morali izdvojiti 56 kuna. U Hrvatskoj jeftinije. Ali, uzmu li se u obzir naše i njihove plaće, stanje itekako zabrinjavajuće.

Mara Kušt iz Zagreba: “Na inflaciju, ajoj ajoj… Svakako je jako teško, pogotovo za nas penziće.”

Sonja Aničić, Zagreb: “Nadam se da će stati, da neće ići dalje, evo. Plaće povećati ljudima, a ne iste plaće već 20 godina.”

Posebno zabrinjava cijena mlijeka. Litra švicarskog je 11 kuna, a našeg 9, 10 pa čak i 13.

Marin Perak, trgovac: “Mlijeko je 10 kuna, svježe.” Kolika je nabavna cijena? “Isto 10 kuna. Kupiš po 10, prodaš po 10. To su osnovni artikli i to mora biti kako je i po centrima velikima, ne možeš tu nekakve marže stavljati.”

Sto kuna u Hrvatskoj i Švicarskoj nije jednako.

Petar Vušković: “Cijene su u Švicarskoj su tek negdje u prosjeku 20 posto više nego u Hrvatskoj, ali činjenica je ipak da je njihova prosječna plaća oko 50 tisuća kuna, kod nas je 7600 kuna. To je zapravo šest i pol puta veća plaća.”

Pa tako za prosječnu plaću Hrvat si može priuštiti 844 kilograma kruha, a Švicarac 2777 kilograma kruha.

Perak: “Teško je, borimo se s cijenama, ali nekako izvlačimo situaciju, je l’. Al’ dosta je to… struja je išla gore tri, četiri puta. Nitko nas ne pokriva, vlade nema. Cijene su takve kakve jesu nabavne. Da se nabaviti još povoljnije nešto na akciji, tako da ljudi ipak dolaze.”

Pad cijena namirnica i rast plaća – scenarij kojeg svi priželjkujemo, ali na vidiku nije.

Vušković: “Procjene govore da bi rast inflacije trebao biti zaustavljen do kraja ove godine. Naravno, govorimo o općim cijenama, ne govorimo o cijeni struje, goriva.”

Naš život nije Švicarska pa je sve teže i sve skuplje, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari