NJEMAČKA VS. HRVATSKA

Video | Usporedili su cijene jaja i šunke u Hrvatskoj i Münchenu.I znate što? Razlika bi vas mogla iznenaditi

Nijemci također nisu imuni na poskupljenja pa će za uskrsni stol i oni morati izdvojiti više

Uskrsna košarica će za jedne biti manja, a za druge veća te će mnogima sigurno biti preskupa. RTL-ovi reporteri zaputili su se u Bavarsku i provjerili je li u Njemačkoj jeftinije nego u Hrvatskoj.

Usporedili su cijene šest proizvoda u Zagrebu i Münchenu, a rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Građani su poskupljenja dobro osjetili

Ni Nijemci nisu imuni na poskupljenja pa će za uskrsni stol i oni morati izdvojiti više. Poslovođa dućana u Münchenu, Dino Martić, rekao je da su u nabavi cijene skočile od 20 posto, a neke čak 100 posto, piše Danas.hr..

“Povodom te nabavne cijene, koliko nama dignu toliko i mi moramo u dućanima”, dodao je Martić.

Danijela Klišanin iz Münchena je kazala: “Prije u neke trgovine odeš za 50 eura i mogla se kupiti neka solidna krupa, ali sad više ne može. Sad nam treba možda 70 eura.”

Smatraju da su i takve cijene namirnica ipak nešto manje nego u Hrvatskoj. Martić je rekao da je to zbog drukčijih PDV-a u Hrvatskoj i Njemačkoj.

“Na hranu je sedam posto, a na alkohol i pića 19 posto”, pojasnio je Martićo PDV-u u Njemačkoj.

Šunka, jaja, mladi luk…

Velik broj Hrvata koji žive u Münchenu za uskrsne će blagdane tradicionalno ići svojim domovima. Sa sobom će ponijeti dio proizvoda s obzirom na cijene.

Prodavačice u Münchenu, Tanja Knežević i Ivana Ivanković, ispričale su da je nekad jeftinije nego u Hrvatskoj zbog čega se Hrvati nekad vraćaju kući s proizvodima. To je potvrdio i Silvije Perišić iz Münchena.

“Primijetili smo da su cijene u Münchenu naših proizvoda puno jeftinije nego ovdje i to nekih 20 posto”, rekao je Perišić.

Kada su se usporedile cijene uskrsne košarice u Njemačkoj i kod nas. Riječ je o cijenama šest proizvoda: šunke, jaja, mladog luka, rotkvice, čokoladnog zeca i čokoladnog jaja.

Cijena šunke u Hrvatskoj je oko 6,50 eura, a u Njemačkoj čak osam, uz napomenu da je riječ o uvoznoj. Zato su kod nas skuplja jaja. Cijena im je oko 2,80 eura, a u Njemačkoj 2 eura. Cijena mladog luka u Hrvatskoj je oko 3,50 eura, a u Njemačkoj 2,80 eura.

Rotkvice su kod nas nešto jeftinije pa im je cijena oko 60 centi, a u Njemačkoj 70. Isto toliko košta i čokoladni zec. Čokoladno jaje u Hrvatskoj je oko 1,30 eura, a u Njemačkoj euro. Kada se sve zbroji, ispada da je uskrsna košarica kod nas skuplja sedam centi.

Marina Đorđo iz Zagreba rekla je: “Imat ću bon u poduzeću pa onda koliko bude da bude.”

Vedran iz Svetog Ivana Zeline kazao je da su cijene “nabrijane”, ali ga to ne brine. “Ja si to mogu priuštiti, ali mnogi ljudi ne mogu”, dodao je.

Cijene slične, plaće neusporedive

Stručnjaci potvrđuju da je uskrsna košarica iz godine u godinu sve skuplja.

“Ove godine će biti nešto veća nego što je uobičajeno, međutim kao što vidimo u velikom djelu svijeta inflacija se smiruje, cijene padaju i to će se reflektirati ovdje. Bit će skuplje, ali ne toliko koliko se očekuje”, rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji.

Iako je hrvatska uskrsna košarica skuplja za oko 10 centi od one u Njemačkoj, valja naglasiti da prosječna hrvatska plaća iznosi 1100 eura, a u Njemačkoj je tri puta veća, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari