NEZGODNO ZA VLADU

USTAVNI SUD ISPITUJE USTAVNOST ODLUKA STOŽERA! Dvoje sudaca iniciralo postupak: ‘Intenzivno radimo, prikupljamo informacije’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Do 25. lipnja Ustavni je sud zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti. Od toga je osam u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom

Ustavni sud RH po službenoj je dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti zakonskih izmjena te odluka koje je temeljem toga, ali i temeljem postojećih zakonskih propisa, donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, javlja N1.

    • Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH;
    • Ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba za koje se sumnja da su mogle biti u kontaktu s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom na teritoriju RH;
  • Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Dvoje sudaca iniciralo postupak

Taj je postupak iniciralo dvoje sudaca Ustavnog suda. Među njima je i Goran Selanec koji je to potvrdio. Inicijativa je pokrenuta početkom lipnja kada je na tjednoj bazi bilo manje od pet slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Predlaže se da se ispita je li Stožer civilne zaštite svojim postupanjem izašao izvan svojih nadležnosti propisanih čl. 22a Zakona o sustavu civilne zaštite. Ispitat će se postoje li i dalje “posebne okolnosti” temeljem kojih su Stožeru dane ovlasti propisane zakonom.

Prikupljaju se podaci i mišljenja

Do 25. lipnja Ustavni je sud zaprimio ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti. Od toga je osam u vezi s ocjenom suglasnosti zakona s Ustavom, a 19 u vezi s ocjenom suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

“Na naprijed spomenutim predmetima intenzivno se radi (prikupljaju se potrebna očitovanja, mišljenja i podaci), a neki su predmeti već u visokom stupnju pripremljenosti za odlučivanje”, kazali su za N1 s Ustavnog suda. Naglašavaju kako će sud, sukladno članku 33. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u pravilu u roku od najviše godinu dana, s time da je riječ o instruktivnom roku.

Na Ustavnom sudu su naglasili da se prema svojoj stabilnoj praksi Ustavni sud u predizborno vrijeme u pravilu suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice”.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari