PET DANA DO EURA

Video | Ususret euru, ugostitelji otkrili što ih najviše pitaju: ‘Hoće li cijena kave ostati ista…’

Oni obrtnici koji su se pripremili na vrijeme, novu valutu dobili su danas. No, većina obrtnika nije napravila tranziciju iz kuna u eure i vjerojatno će se čekati zadnji sati, zadnje minute da to naprave… Mogao bi nastati kaos

Nema više natrag, euri su stigli. U trgovini koju smo posjetili za sada ih čuva sef, a etikete s novim cijenama malo po malo ispisuju.

Razgovarali smo s Teom Topić, trgovkinjom, koja kaže: “Mi jesmo spremni za euro, međutim naši kupci nisu pa ćemo vjerojatno imati problema kao i svi drugi. No pripremili smo se, barem mislim da jesmo.”

Do ponoći, 31. prosinca, euri još ne smiju u promet, međutim svi su u poslovnim paketima mogli kupiti 145 eura i 5 centi kovanica ili do 10.000 eura u novčanicama.

Tea nam kaže da će u istoj blagajni čuvati i eure, a da je na njoj matematika po kojoj će preračunavati vraćati novac.

‘Kava neće biti skuplja’

Prvo će blagajna biti dvojna, a onda ih čeka promjena. Euri su fizički veći pa neće stati u blagajne kao ni u konobarske novčanike. Zato se pripremaju naručiti nove, s posebnim dijelom za kovanice.

Goran Ivo, voditelj smjene, govori nam: “Ipak je malo teže, to je dva tjedna, ali moramo se prilagoditi. Gosti se jesu prilagodili, ali nas uglavnom pitaju hoće li biti skuplja kava. Odgovor je da neće!”

Kaže da bi volio da se prenese poruka gostima da imaju malo više strpljenja, a i podsjeća da se uvijek može platiti karticama.

Svi koji su u sustavu POS-a, zapravo, najiskrenije zazivaju plaćajte karticama.

‘Svi ćemo biti kao male mjenjačnice’

Razgovarali smo i s Ljiljanom Subašić, predsjednicom Ceha frizera, kozmetičara i pedikera. Ona se unaprijed predbilježila za 300 eura, to znači da je banka s poslovnog računa skinula 2250 kuna, a ona je mogla dići taj novac u svim apoenima eura.

Kaže nam: “U mojoj blagajni sustav je namješten tako da ja mogu unijeti koliko su mi platili u kunama, a koliko ja moram vratiti u eurima. U početku ćemo im biti kao male mjenjačnice.”

Svi obrtnici iz našeg priloga među savjesnima su i pripremili su se na vrijeme. A ti su, doznajemo, debela manjina.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil daje još neke detalje: “Ono što znamo sa sastanka s Hrvatskom narodnom bankom je to da većina obrtnika nije napravila tranziciju iz kuna u eure i vjerojatno će se čekati zadnji sati, zadnje minute da to naprave.”

Kako zato ne bi, nakon vatrometa 1. siječnja, zavladao potpuni kaos, HOK je tražio (a ministar financija odobrio) da novogodišnja noć bude iznimka. I svi će u ugostiteljskim objektima moći i plaćati i vraćati novac u kunama, izvještava Petra Mlačić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari