Utrostručen broj ulazaka ilegalnih migranata u Hrvatsku: Gdje su završili svi ti ljudi?

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slična nepoznanica o sudbini nekoliko tisuća migranata dogodila se i prošle godine

Pripadnici granične policije tijekom prvih osam mjeseci ove godine uhvatili su i procesuirali 11.813 osoba koje su ilegalno pokušale prijeći granicu i ući u Hrvatsku, što je za 3609 osoba više nego u cijeloj 2018. i čak za 8019 više nego u istom razdoblju prošle godine, piše u četvrtak Jutarnji list.

Riječ je o službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova koje je dobio Jutarnji list. To znači da je policija prosječno dnevno zaustavila 49 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, navodi dnevnik.

No, ukupna brojka ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći. Naime, u tom razdoblju slovenska policija Hrvatskoj je vratila 6447 ilegalnih migranata.

Riječ je o migrantima koji su uspjeli proći kroz Hrvatsku i ući u Sloveniju, a tamo ih je uhitila slovenska policija i potom u skladu s međunarodnim propisima vratila u Hrvatsku. Tako da se može reći da je u Hrvatsku od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine ušlo 18.260 ilegalnih migranata.

Dnevnik postavlja pitanje gdje je tih 18.260 osoba i zaključuje da su migranti vraćeni u BiH i Srbiju, a da im nije ponuđena zaštita.

Ako se priljev migranata nastavi ovim tempom, može se očekivati da bi hrvatska policija do kraja godine mogla uhititi više od 15 tisuća migranata koji ilegalno žele ući u Hrvatsku, što je daleko najviše od ožujka 2016. godine, kada je zaustavljen veliki migrantski val s Bliskog istoka, Azije i Afrike u Europu.

Da je stvar s ilegalnim migrantima sve teža i ozbiljnija, u utorak su na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti upozorili čelni ljudi policije i Uprave za granicu MUP-a, donosi Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari