SLUŽBENO JE

Uvodi se jedinstveni punjač za sve mobitele, a onda i za laptope! EU parlament upravo usvojio direktivu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zahvaljujući odobrenju Parlamenta europski potrošači uskoro će moći koristi jedan punjač za elektroničke uređaje.

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala. Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici sa 602 glasova za, 13 protiv i osam suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune pomoću kabela te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja, što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Poticanje tehnoloških inovacija

Budući da bežično punjenje postaje sve raširenije, najkasnije potkraj 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Više informacija i veći izbor za potrošače

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna EUR godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11 tisuća tona starih i neupotrebljavanih punjača.

Izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D, Malta) rekao je: “Jedinstveni punjač napokon će postati stvarnost u Europi. Na ta smo pravila čekali više od deset godina, ali napokon možemo ostaviti u prošlosti mnoštvo sadašnjih različitih punjača. Ovo je zakon prilagodljiv budućim promjenama te omogućuje razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti.  Koristit će svima, i frustriranim potrošačima i našem ugroženom okolišu. Ovo su teška vremena za politiku, ali pokazali smo da EU nije ostao bez ideja ili rješenja za poboljšanje života milijuna ljudi u Europi i da nadahnjuje druge dijelove svijeta da ga slijede.”

Konferencija za medije

Danas, 4. listopada, od 14.30 izvjestitelj Alex Agius Saliba održat će konferenciju za medije o daljnjoj proceduri vezanoj uz uvođenje univerzalnog punjača. Više informacija o tome kako pratiti konferenciju dostupno je na ovoj poveznici.

Sljedeći koraci

Vijeće mora službeno odobriti Direktivu, koja će zatim biti objavljena u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju u roku od 12 mjeseci Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, a potom za dodatnih 12 mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije tog datuma, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari