Uz slavlje Uskrsa: brojni stari običaji opstali su do današnjih dana

Idi na originalni članak
Uskrsni običaji

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a razdoblje od Pepelnice naziva se Korizmom. Tjedan prije samog blagdana Uskrsa nazivamo Veliki tjedan.

Oglas

Velika subota dan je tišine i molitve. Tradicija nalaže da se na Veliku subotu rade samo kućni poslovi, a u prošlosti na taj dan nije se išlo na polje. Domaćice su nekada (pa i danas) pekle sirnice, a djeca bojaju pisanice. Na Veliku subotu ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer, slavi se vazmeno bdijenje, koje pripada u obrede Uskrsa.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj uskrsnih krijesova – vuzmenki. U mnogim našim krajevima ljudi pripravljaju pred crkvom pravu gomilu drva koju onda pale kresanjem kamena o kamen, a ne suvremenim upaljačem ili šibicom. Nekad je svećenik palio vatru tako da je potpaljivao gubu – koja raste po panjevima i na starom drveću – i zatim naslagana drva.

Uskršnja nedjelja protiče u molitvi, procesijama, obrednim vatrama. Blaguju se blagdanski spravljena jela i kolači, a opstao je lijepi običaj njihova blagoslova u uskrsnoj košari. Tu su i običaji  bojenja uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Isusa.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, a domaćice često ispeku kruh te priprave druge slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, u Primorju pečena janjetina, rožata i drugo.

Mnogi običaji i igre koje su (na radost mladih) opstale do današnjih dana su – tuckanje pisanicama, gađanje pisanica kovanicama, traženje sakrivenih pisanica po kući ili u travi u dvorištu i slično.

U igri tuckanja jajima, uzme se jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane neoštećeno, i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona koja ostane cijela nakon cijelog kruga tuckanja.

Sretan vam Uskrs!

Exit mobile version