(UŽIVO) 27 NOVIH: U Hrvatskoj 1908 oboljelih, preminula jedna bolesnica zaražena koronavirusom

Photo: Edvard Susak/HINA/POOL

Stožer objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj

27 novih slučajeva

U posljednja 24 sata potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze, što znači da je od početka epidemije zaraženo ukupno 1908 osoba. Preminula je jedna bolesnica u KB Dubrava koja je imala značajne kronične bolesti. Ukupno je u Hrvatskoj 48 osoba preminulo.

Na respiratoru je 18 pacijenata. Oporavljenih imamo 898.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je razliku u brojkama između Nacionalnog i županijskih Stožera.

“Mi objavljujemo podatke koje smo prikupili od 12.45 prvog dana do 12.45 drugog dana. Lokalni mediji objavljuju u drugim vremenskim periodima, zato su drugačije brojke”, rekao je Beroš.

O granicama

Ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje o granicama i prelasku istih.

“Kao što znate mi smo produžili odluku o zabranu prelaska državne granice. Pratit ćemo što se zaključi na razini Europe”, kazao je Božinović.

O školama i fakultetima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prokomentirao je slučaj škola i fakulteta na kojima je u tijeku online nastava.

“Više puta smo govorili o tome da je moguće popustiti u nekim mjerama. Sve daljnje odluke koje će donositi i Vlada ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će Vlada donijeti odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako”, kazao je Capak.

O misama

Na pitanje o tome hoće li uskoro biti moguće održavanje misa odgovorio je ministar Božinović.

“Znate da vlada, svi ministri, rade na tome da se napravi jedna fazna izlazna strategija, strategija popuštanja mjera, kada to bude dovršeno, a trebalo bi biti ovaj tjedan, znat ćemo više o svemu. Nama je važno da kad budemo krenuli u popuštanja da sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, s druge strane da se napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku”, poručio je Božinović i dodao:

O HGK zahtjevima i ugostiteljima

“Vlada će izaći sa svojom strategijom. O tome se radi, priotitete će postaviti Vlada u skladu s epidemiolozima. Mi svima preporučujemo da se pokušaju prilagoditi. Ova situacija će potrajati”, kazao je.

Oscilacije u broju novooboljelih?

Capak je na ovu temu rekao:

“Bitan je trend, mi imamo lagani silazni trend. Linija broja novooboljelih dnevno lagano pada. To je još uvijek blago, nadamo se da će biti veći taj pad uskoro. Ali pratimo i čitav niz drugih parametara”, rekao je Krunoslav Capak.

Dijagnostika, pretrage, veće liste čekanja?

Ministar Beroš je o ovoj temi rekao:

“Polako se vraćamo u normalu, upravo i naručene dijagnostičke pretrage počet ćemo vraćati u normalu. Razmišljat ćemo o prolongaciji rada u ustanovama koje to mogu. Za liste čekanja imamo jasne parametre, samo treba fino tunirati taj sustav”, poručio je.

Situacija u splitskom Domu

Ministar Beroš je odgovorio da izvještaj definitivno još nije gotov, ali da očekuju završetak sutra i onda će biti svima sve poznato.

Poslodavci i financiranje testiranja zaposlenika

Capak je rekao da za takav zahtjev ne zna.

“Znam samo za razgovor o pomorcima koji moraju imati negativan rezultat. Pomoraca ima 15 tisuća koji čekaju na ukrcaj. Ima nekoliko privatnih laboratorija koji su izrazili interes za testiranjem, pa ćemo dogovoriti mogućnost da se testiranje odradi i privatno”, rekao je Capak i dodao:

“Određena razina antitijela bi bila dokaz da je osoba preboljela i da će sasvim sigurno jedno određeno vrijeme biti imuna. Temeljem prisustva antitijela možda bi netko i mogao dobiti potvrdu da je prebolio virus, ali temeljem PCR testova se to ne može dobiti”, rekao je na kraju Krunoslav Capak.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari