RAT U UKRAJINI

UŽIVO Napadi na sjeveroistoku Ukrajine, eksplozije u Harkivu, borbe u Mikolajivu

UŽIVO Napadi na sjeveroistoku Ukrajine, eksplozije u Harkivu, borbe u Mikolajivu

Rat u Ukrajini, započeo naredbom Vladimira Putina da se pokrene invazija ruske vojske na tu zemlju, ulazi u 11. dan…

Deseti dan rata u Ukrajini završio je apelom Doktora bez granica da je stanje u Mariupolju, gradu od 450.000 stanovnika na jugu Ukrajine, opkoljenom vojskom Rusije, katastrofalno. Nema grijanja, hrane, vode, lijekova, a borbe su takve da je zbog granatiranja ruske vojske tijekom pet dogovorenih sati primirja, otkazano izvlačenje civila.

Iz Ukrajine je izbjeglo daleko preko milijun ljudi. Kijev, Černihiv, Sumi, Harkiv i mnogi drugi gradovi ogorčeno se brane. Poginuli se broje na tisuće…

Ukrajinski pregovarač nada se otvaranju koridora iz Harkiva

Vođa ukrajinskog izaslanstva za pregovore s Rusijom nada se da bi humanitarni koridor iz istočnoga grada Harkiva mogao biti otvoren u nedjelju.

“Ako Bog da, u nedjelju će biti koridor”, napisao je na Facebooku pregovarač David Arahamija odgovarajući na komentar jedne žene da je trebao slušati i dogovoriti prekid vatre s Rusijom.

Ta je žena iz Harkiva i pretrpjela je “10 dana pakla”.

Predstavnici Ukrajine i Rusije zadnji put su se sastali u Bjelorusiji u četvrtak i dogovorili su se o uspostavljanju humanitarnih koridora za vrijeme drugog kruga pregovora.

Separatisti u Luhansku u samoproglašenoj ‘Luganskoj Narodnoj Republici’  (LNR) rekli su da je ukrajinska vojska u 24 sata osam puta granatirala četiri naselja.

To je objavila ruska agencija TASS pozivajući se na predstavnike LNR-a u subotu navečer. U granatiranju su ranjena najmanje dva civila i uništene 23 kuće, plinovod i visokonaponski vod.

Informacija se ne može neovisno provjeriti.

Žestoke borbe

Ukrajinske oružane snage vode “žestoke borbe” protiv ruskih za kontrolu nad južnim gradom Mikolajivom i sjevernim Černjihivom, objavio je ukrajinski glavni stožer u priopćenju, a vode se i borbe za kontrolu nad Kijevom i Harkivom.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegove snage provode široku ofenzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, objavila je u nedjelju ruska novinska agencija Interfax.

Ukrajinske oružane snage priopćile su u nedjelju da provode niz obrambenih operacija, uključujući u istočnom dijelu okruga Doneck, u Slobožanskom i gradu Černjihivu te da je Rusija nastavila s naporima da opkoli Kijev i drugi po veličini grad Harkiv.

Niz eksplozija čuo se u noći na nedjelju u Harkivu, javljaju ukrajinski mediji.

Sumi i Lebedin na sjeveroistoku Ukrajine meta su ruskih napada, rekao je u subotu kasno navečer Dmitro Živitskij, čelnik regionalne uprave Sumija na Telegramu.

Ruski zrakoplovi uništili su u subotu skladište hrane, građevinskog materijala i parkiralište na području Sumija, a u petak je uništena toplana i elektrana.

Grijanje više ne radi u cijeloj Ohtirki, koja se nalazi između Sumija iLebedina, a na nekim područjima nema više ni  vode ni struje.

Gradonačelnik Mariupolja: Grad se suočava sa ‘humanitarnom blokadom’

Gradonačelnik Mariupolja, luke na jugu Ukrajine, izjavio je da se njegov grad u nestašici komunalnih usluga, suočava sa “humanitarnom blokadom”.

Ruske vojne jedinice prerezale su svih 15 dalekovoda do grada koji je bez električne energije već pet dana, rekao je gradonačelnik Vadim Boičenko za ukrajinsku televiziju.

Dodao je kako su se ljudi tresli od zime u svojim stanovima jer su sve toplane imaju pogon na električnu energiju. Niti mobilna komunikacija radi bez struje, objasnio je. Čak i prije početka rata, glavni gradski vodovod je isključen, pa su pet dana nakon početka invazije potrošene sve vodene rezerve.

Optužio je rusku stranu da je isključenju svih komunalnih usluga pristupila metodološki i tako podigla pritisak.

Boičenko je optužio rusku vojsku i za pucanje po autobusima kojima su civili humanitarnim koridorom trebali biti evakuirani iz grada. Od 50 autobusa, ostalo ih je samo 20, rekao je Biočenko.

“Možda nećemo imati autobusa do sljedeće prilike za evakuaciju”, izjavio je.

Ovu informaciju nije moguće neovisno potvrditi, objavila je Dpa.

Biočenko je ponovio zahtjev za uspostavom koridora kojima će starije osobe, žene i djeca moći napustiti grad.

Ukrajinska vojska: Rusija želi zauzeti branu hidroelektrane pored Kijeva

Ukrajinska vojska upozorila je u nedjelju kako ruske snage žele zauzeti branu ključne hidroelektrane južno od glavnog grada Kijeva nakon što je u invaziji do sada zauzela nekoliko energetskih infrastrukturnih objekata.

U izvješću objavljenom rano u nedjelju, vrh ukrajinske vojske ustvrdio je da je Rusija planirala zauzeti branu Kanivske hidroelektrane koja se nalazi 150 kilometara južno od Kijeva na rijeci Dnjipro.

Do sada, ruska vojska je u invaziji na Ukrajinu uništila, napala ili zauzela nekoliko energetskih infrastrukturnih objekata, uključujući i najveću europsku nuklearku u gradu Zaporižja.

Također, u izvješću navode kako su ruske jedinice pokušale sve kako bi ušle u jugozapadne dijelove Kijeva. U subotu navečer, sirene za uzbunu aktivirane su se nekoliko puta. Ruske trupe također su pokušale pristupiti autocesti u blizini kijevske međunarodne zračne luke.

U smjeru Kozeleca, grada koji se nalazi na 70 kilometara sjeveroistočno od Kijeva, primijećeno je kretanje 100 jedinica s oružjem i drugom vojnom opremom, uključujući i bacače raketa.

Glavni fokus ruskih trupa nastavlja biti okruživanje gradova Kijeva, Harkiva i Mikolajiva, dodaju.

Ukrajina: Zelenskij razgovarao s Bidenom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je da je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom razgovarao o sigurnosti, financijskoj podršci Ukrajini i nastavku sankcija protiv Rusije.

“Kao dio konstantnog dijaloga, imao sam još jedan razgovor s predsjednikom”, objavio je Zelenskij na Twitteru.

Bijela kuća objavila je kako je poziv trajao 30 minuta te da je Biden je u tom razgovoru pozdravio odluku Vise i Mastercarda o suspenziji njihovih operacija u Rusiji.

“Predsjednik Biden podiže sigurnosnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i surađuje s Kongresom kako bi osigurao dodatna financiranja”, dodala je Bijela kuća.

Katastrofa grada od 450.000 stanovnika – granate, bez hrane, struje, vode…

Liječnici bez granica stanje u Mariupolju opisali su kao “katastrofalno”. Grad na Crnom moru na jugu Ukrajine od 450.000 stanovnika opkoljen je, bez struje, hrane, vode, pod stalnim bombardiranjima. To je posljednja točka trupama Vladimira Putina da kopnenim putem spoje Krim s separatističkom nepriznatom NR Donjeck

Američki predsjednik Biden se obratio Rusima: ‘Vi niste naš neprijatelj’

Američki predsjednik Joe Biden se u subotu navečer obratio ruskom narodu.

“Ne vjerujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine – zemlje i naroda s kojima imate tako duboke obiteljske, povijesne i kulturne veze”, napisao je, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari