VLADA USVOJILA MJERE

UŽIVO Plenković najavio odricanja: ‘Privatni i javni sektor teret mora iznijeti solidarno’

Foto: Patrik Maček/Pixsell

‘Manjina koja negira epidemiju ugrožava odgovorne i poništava prednost koju smo dobili pripremom’, kaže Beroš

https://www.facebook.com/vijesti.hr/videos/259696482096022/

Od 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade. Na sjednici je usvojen travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Neke od točaka koje su bile na dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, te o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je rekao:

“Prije svega bih se želio zahvaliti svima koji proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze”, rekao je Plenković.

Zahvalio se zdravstvenom osoblju.

Plenković je sve pozvao na strpljivost i na povjerenje svim sastavnicama vlasti, struci.

“Ovo nije lako, ova nagla promjena nikome nije laka”, rekao je i dodao:

“Struka je ključna. Naše odluke ne temelje se na politici, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv zaraznih bolesti”, rekao je Plenković dodavši da se trenutno s ovom epidemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih.

“To je jedina metoda koja sada daje rezultate”, rekao je.

Plenković je također napomenuo da i puno bogatije zemlje nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

Kazao je i da je ova pandemija izazvala nezamislive posljedice na naše gospodarstvo, na osjećaj društva što nam se zbiva.

“Mi smo u fazi prilagodbe. Zbog toga je prvih 20-ak točaka vlade posvećeno borbi protiv koronavirusa. Jedna je ključna poruka: država povlači poteze stati ćemo iza hrvatskog radnika i iza gospodarstvenika”, rekao je Plenković.

“Uz ove mjere, vlada će raditi i na tome kako jednom kad ova epidemija završi što prije i što učinkovitije ponovo pokrenuti gospodarstvo i poslovanje”, rekao je premijer.

“Apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa moramo, bilo u privatnom ili javnom sektoru, biti svjesni da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja od svih”, rekao je Plenković. Dakle, Plenković je kazao kako ni ljudi koji se plaćaju iz proračuna neće biti neokrznuti ovom krizom.

Nadalje, Plenković je rekao da se traže što povoljniji izvori financiranja.

“Moramo biti svi u istom brodu. Mi to i jesmo. Vjerujem da su ove mjere dobro kalibrirane, one su nastavak prvog seta mjera, one su isto bile dobro kalibrirane u tom trenutku”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Linearan rast

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od ukupno 7680 testiranih, prema jučerašnjem izvješću u Hrvatskoj 963 zaraženih. Beroš je posebno istaknuo da je nakon potresa u Zagrebu rast ostao linearan.

Poručio je, također, da su sve dosad uvedene restriktivne mjere temeljene na znanstvenim dostignućima

“Manjina koja negira epidemiju ugrožava odgovorne i poništava prednost koju smo dobili pravovremenom pripremom”, rekao je ministar Beroš o onima koji krše mjere Stožera poručivši da su uspjeli prolongirati eksponencijalni rast, te da budućnost ovisi o svakom pojedincu.

“Ostanite doma”, poručio je Beroš građanima.

“Zadovoljni smo ponašanjem građana”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su sve mjere privremene i bit će na snazi onoliko dugo koliko za njima bude potreba.

“Zadovoljni smo ponašanjem građana, zbog toga Hrvatska nema eksponencijalni rast”, poručio je Božinović.

Trenutno, istaknuo je Božinović, radi oko 70.000 osoba zdravstvenog sustava, koje uključuje i zdravstveno i nezdravstveno osoblje.

“Na dnevnoj bazi angažirano je i oko 7000 policijskih službenika u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je Božinović.

Marić o travanjskom paketu mjera

Travanjski paket gospodarskih mjera na sjednici Vlade predstavio je ministar financija Zdravko Marić.

“Prijedlog zaključka kao prva i sveobuhvatna točka svih ovih osam točaka utvrđuje mjere pomoći gospodarstvu”, rekao je ministar financija.

Prva mjera je, kazao je Marić, povećanje pomoći poduzetnicima sa 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća.

“Mi kažemo da ovo nije plaća, nadamo se da će mnogi poduzetnici svojim radnicima moći više isplatiti od ovog iznosa”, poručio je Marić.

Nakon dužeg izlaganja ministra Marića u kojem je je ponovio sve navedeno još jučer na predstavljanju, Vlada je usvojila travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari