NAPAD NA UKRAJINU

UŽIVO Javio se Kličko: ‘Kijev je u našim rukama. Ovdje nema ruskih vojnika’

UŽIVO Javio se Kličko: ‘Kijev je u našim rukama. Ovdje nema ruskih vojnika’

Eksplozije u gradu odjekuju diljem Kijeva, a projektili padaju i na ostale ukrajinske gradove

Treći je dan rata u Ukrajini. Vodi se bitka za glavni ukrajinski grad Kijev oko kojeg ruska vojska steže obruč.

Eksplozije u gradu odjekuju diljem cijelog grada, projektli padaju i na ostale ukrajinske gradove. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a velik broj ljudi napušta gradove, prenose RTL Vijesti.

Vladimir Putin pozvao ukrajinske vojnike na puč, a Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada odlučile su uvesti sankcije Putinu i njegovom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuiraju iz Ukrajine.

Kolona tenkova na granici kod Harkiva

Ogromna kolona tenkova ide prema granici u blizini drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, javlja CNN.

Rusi uništili branu u Ukrajini

Ruske trupe uništile su branu u Ukrajini, javlja Reuters. Vojska je uništila branu izgrađenu u ukrajinskoj regiji Herson 2014. kako bi prekinule dotok vode na Krim, citirala je u subotu novinska agencija RIA guvernera Krima Sergeja Aksjonova.

Rusija pokreće napad na svim frontama u Ukrajini

Rusija će proširiti napad na svim frontama u Ukrajinim javlja Kyiv Independent. General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, kazao je da je zapovijed za početak napada uslijedila nakon navodnog odbijanja Ukrajine da se upusti u mirovne pregovore, što su ukrajinske vlasti demantirale.

Čečenski vođa kaže da su njegove snage raspoređene u Ukrajini

Ramzan Kadirov, čelnik ruske pokrajine Čečenije i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u subotu da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini i zatražio od Ukrajinaca da svrgnu svoju vladu.

U video snimci postavljenoj na internet, Kadirov je rekao da čečenske postrojbe dosad nisu pretrpjele nikakve gubitke i dodao da bi ruske snage bez problema mogle zauzeti velike ukrajinske gradove ali je njihova zadaća da izbjegnu gubitke u ljudskim životima.

Putin je također u petak zatražio od Ukrajinaca da se dignu protiv svoje vlade, za koju je rekao da ju čine “neonacisti”.

U petak se na društvenim mrežama pojavilo više snimki koje prikazuju čečenske borce u Groznom kako se spremaju za odlazak u Ukrajinu.

Čečenija je nekad ratovala s Rusijom ali sada je pod kontrolom Putinova režima.

Zelenskij zahvalio turskom predsjedniku Erdoğanu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Twitteru je objavio zahvalu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

“Hvala prijatelju, predsjedniku Erdoğanu i svim Turcima za njihovu snažnu podršku. Zabrana prolaska ruskim brodovima kroz Crno more, značajna vojna i humanitarna podrška su vrlo važne danas. Ukrajinci nikad to neće zaboraviti”, napisao je Zelenskij.

Turska još uvijek nije objavila zatvaranje Bospora i Dardanela. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u telefonskom je razgovoru u subotu pozvao svojega ruskog kolegu Sergeja Lavrova da prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

Orban: Mađarska podržava sankcije protiv Rusije

Mađarska će podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je u subotu premijer Viktor Orban, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice.

“Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU-a dogovore mi prihvaćamo i podupiremo”, kazao je Orban.

“Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat”, rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

Ministri vanjskih poslova država EU-a u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.

Dan ranije, u četvrtak, čelnici EU-a složili su se oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

“Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski,  energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima samita.

Europske zemlje oklijevaju oko toga hoće li se Rusiji blokirati i pristup platnoj mreži Swift.

Isključenje Rusije iz sustava koji koriste tisuće banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

No, vlade mnogih zemalja strahuju pak da bi naštetilo i njihovom gospodarstvu i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Ukrajinski ministarstvo obrane: Oborili smo ruski avion

Ministarstvo obrane u Kijevu objavilo je da su ukrajinski borbeni avioni Su-27 presreli i oborili ruski transportni vojni avion IL-76 MD pun padobranaca.

“Ovo je osveta za Luhansk 2014.”, napisao je na Facebooku zapovjednik ukrajinske vojske, general-pukovnik Valerij Zalužnij, aludirajući na rušenje ukrajinskog zrakoplova prije osam godina, u kojem je poginulo 40 padobranaca i devet članova posade.

BBC nije uspio provjeriti ove tvrdnje, a rusko ministarstvo obrane još nije komentiralo izvješća.

Savjetnik Zelenskog: Nismo odbili pregovore s Rusijom

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhail Podolyak kazao je da su netočni navodi Kremlja da je Ukrajina odbila pregovore s Rusijom.

Reutersu je kazao da je Ukrajina pripremila pregovaračko stajalište ali se suočila s uvjetima za pregovore koje je postavila Rusija.

“Jučer su agresivne akcije oružanih snaga Ruske Federacije eskalirale kroz dan i tijekom noći s masovnim zračnim i raketnim napadima na ukrajinske gradove”, rekao je u poruci.

“Smatramo takve akcije samo pokušajem da se slomi Ukrajina i natjera ju se da prihvati kategorički neprihvatljive uvjete”, rekao je.

Kličko: Rusa u Kijevu nema

Kijev je pod kontrolom ukrajinske vlade, a u središtu grada nema ruskih vojnika, rekao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

“Prošla noć bila je teška, ali ruskih vojnika nema u gradu”, rekao je Kličko u videosnimci objavljenoj na Telegramu u subotu ujutro.

Međutim dodao je: “Neprijatelj pokušava napredovati u grad”. Gradonačelnik je pozvao stanovništvo da potraži zaklon. “Ostanite u skloništima, jer neprijatelj napada iz zraka”, rekao je.

Medvedev: Rusija bi mogla prekinuti veze sa Zapadom

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je ustvrdio da bi Rusija, u znak odmazde zbog sankcija, trebala prekinuti sve diplomatske veze sa Zapadom.

“Vrijeme je da stavimo lokote na ambasade”, izjavio je, kako prenosi agencija RIA Novosti.

Komentirao je i da suspenzija Rusije iz Vijeća Europe znači da bi u Rusiji mogla biti vraćena smrtna kazna.

AI: Rusija napada civilne ciljeve

Amnesty International je optužio ruske snage za “neselektivne napade na civilna područja i napade na zaštićene objekte kao što su bolnice”, navodeći tri primjera, uključujući napad u četvrtak u blizini zgrade bolnice u Vuhledaru, u istočnom Donjecku regija. U tom su napadu poginula četiri civila, a 10 ih je ranjeno, izvijestio je Amnesty.

Poginulo 198 Ukrajinaca u tri dana invazije

Ukupno 198 Ukrajinaca, uključujući troje djece, ubijeno je u ruskoj invaziji, prema informacijama ministra zdravlja te zemlje Viktora Ljaškua.

Ranjeno je još 1.115 ljudi, među njima 33 djece.

Rusi: Nismo ciljali civilne ciljeve!

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je pokrenulo napade projektilima na Ukrajinu, ali tvrde da je ciljano isključivo na vojnu infrastrukturu, budući da su se pojavile snimke stambenog nebodera u Kijevu koji je pogođen projektilom, javlja CNN.

“Tijekom noći oružane snage Rusije izvele su napad dalekometnim preciznim oružjem krstarećim raketama iz zraka i mora na objekte ukrajinske vojne infrastrukture”, rekao je general-bojnik Igor Konašenkov.

Ukrajinci tvrde da su odbili Ruse od Lavova

Ukrajinske snage odbile su napad 60 ruskih padobranaca u blizini Lavova, javlja Reuters.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovyi rekao je da su se ruski vojnici povukli nakon sukoba s ukrajinskom vojskom u Brodyju, u zapadnoj Ukrajini, oko 65 milja od grada.

Kazahstan odbio Putina

Kazahstan, jedan od najbližih suradnika Rusije, odbio je poslati vojne snage u Ukrajinu. Odlučili su da ne priznaju separatističke regije Donjeck i Lugansk.

Stiže još oružja za Ukrajinu

Britanski ministar James Heappey rekao je da su se Velika Britanija i još 25 zemalja složile da trebaju poslati pomoć Ukrajini.

On je za emisiju Today na BBC Radiju 4 rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada surađivati s tim zemljama na koordinaciji načina na koji se vojna pomoć dostavlja. Nije otkrio više detalja. Dodaje da će Kremlj sad razmišljati o ukrajinskom otporu te da postoji opasnost da pojačaju bombardiranje.

Osoblje ukrajinskog veleposlanstva evakuira se iz Moskve

Osoblje ukrajinskog veleposlanstva u Moskvi evakuira se u Latviju, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu.

“Bila je to njihova molba, spremno smo pristali. Pomažemo im u tom postupku i pomoći ćemo da se smjeste”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Janis Bekeris.

Iz sigurnosnih razloga, nije se izjasnio je li osoblje veleposlanstva već stiglo u Latviju.

09:00

Noćas u Kijevu 35 mrtvih, među njima i dvoje djece

U teškim borbama tijekom noći u Kijevu ozlijeđeno je 35 osoba, uključujući dvoje djece, izjavio je gradonačelnik. Nisu dostupni dodatni detalji, ali u zasebnom izvješću Reutersa koje se poziva na savjetnika ministarstva unutarnjih poslova, nije bilo mrtvih u stambenom bloku koji je navodno pogođen ruskim projektilom.

Dva projektila pala na stambene zgrade u Kijevu

Reuters javlja da su područje jugozapadno od Kijeva jutros pogodile dvije rakete. Za sada nije jasno koje su mete bile.

Prema gradskoj vlasti Kijeva, jedan od projektila je pogodio stambenu zgradu.

Reuters izvještava da je jedan od projektila pao u područje blizu zračne luke Zhuliany u glavnom gradu.

Tvit je objavio i ukrajinski ministar Dmitrij Kuleba.

“Kijev, naš sjajan, miran grad, preživio je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga, projektilima. Jedan od njih udario je u stambeni stan u Kijevu. Zahtijevam od svijeta: potpuno izolirajte Rusiju, protjerajte veleposlanike, uvedite embargo na naftu, uništite njezino gospodarstvo. Zaustavite ruske ratne zločince!”

Rusi tvrde da su zauzeli Maiupulj

Ruske trupe su osvojile grad Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane koje je potvrdilo da su tijekom noći korišteni projektili lansirani s brodova i iz aviona.

Melitopolj je grad srednje veličine u blizini ključne ukrajinske luke Mariupolja.

Ukrajinici o ruskim gubicima

Ukrajinska vojska objavila je na Facebooku da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji je ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 zrakoplova, 8 helikoptera i 102 tenka.

Rusija se o svojim gubicima zasad nije očitovala.

Zelenski odbio ponudu da ga evakuiraju iz zemlje!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuiraju iz Ukrajine. Zelenskij je rekao da ostaje i da je borba ovdje u Ukrajini i da mu trebaju meci, a ne prijevoz, objavio je AP.

Washington Post objavio je da je spremna pomoći Zelenskom, no on ne razmišlja o odlasku.

“Kad nas napadnete vidjet ćete naša lica, ne naša leđa”, rekao je u dramatičnom govoru snimljenom na ulicama Kijeva.

Borbe na ulicama Kijeva!

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u glavnom gradu Kijevu da se borbe vode na ulicama.

“Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne napuštajte ga sada. Ako ste kod kuće – nemojte se približavati prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenu prostoriju, na primjer u kupaonici, i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina metaka. Ako čujete sirene – odmah idite do najbližeg sklonište”, naveli su na Facebooku.

Raketiranje s Crnog mora

Stižu izvješća da se rakete na Ukrajinu lansiraju iz Crnog mora. Izvještava se i o zračnim napadima u brojnim područjima.

Biden odobrava 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini

Predsjednik Joe Biden naložio je američkom State departmentu da u petak oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se brani od ruske invazija.

U memorandumu državnom tajniku Antonyju Blinkenu, Biden je naložio da se 350 milijuna dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine.

Ukrajinska vojska tvrdi da odbija napad ruskih vojnika na bazu u Kijevu

Ruske postrojbe napale su vojnu bazu smještenu na glavnoj aveniji u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, ali je napadaj odbijen, priopćila je rano u subotu ukrajinska vojska.

Odvojeno, ukrajinska agencija Interfax objavila je kako ruski vojnici pokušavaju zauzeti jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije.

Nekoliko sati ranije ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy predvidio je da će ruske postrojbe izvesti napadaj tijekom noći.

“Ruski vojni kriminalci napali su jednu od vojnih postrojba u Kijevu na Aveniji pobjede. Napad je odbijen”, objavile su ukrajinske oružane snage na engleskom jeziku na Facebooku.

Nisu objavljeni nikakvi detalji pa se izvješće nije moglo odmah potvrditi. Avenija Peremohy ili Victory nalazi se zapadno od središta Kijeva, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari