UŽIVO Stožer: Novih 77 oboljelih, mjere učinkovite! Na respiratoru 32 osobe

Idi na originalni članak
Photo: POOL/FAH

Dosad je u Hrvatskoj preminulo šest osoba. Pratite prijenos konferencije za medije UŽIVO:

Oglas

Nacionalni stožer iznosi na redovnoj konferenciji za medije najnovije informacije o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 77 novih slučajeva, sveukupno ih je 867, a testirano 7015 osoba. 32 pacijenta su na respiratoru, pet je novih. U zadnjih 48 sati nema preminulih, a oporavljenih u ovom trenutku imamo 67, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Stvari vraćamo u normalne okolnosti jer život mora teći dalje i ne smije stati. On zasigurno neće stati”, rekao je Beroš.

Napravljena je i prva analiza nakon zagrebačkog potresa. “Prva analiza pokazuje da nema porasta oboljelih kao posljedice potresa. Situaciju ćemo pratiti i dalje te o njoj izvještavati”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U nevolji nitko ne ostaje sam

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović rekao je kako je stožerima poslana uputa o primjeni mjera u vezi s poljoprivredom.

“Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite”, kazao je.

“U ovoj nevolji nitko ne ostaje sam, tako ni Zagreb. Vatrogasci iz 10 gradova došli su pomoći zagrebačkim vatrogascima i ostat će tu sve do 7. travnja. Hvala im”, dodao je Božinović.

Božinović je rekao da je dosad bilo više od 3000 prijava kršenja samoizolacije, a utvrđeno je 970 slučajeva.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić komentirala je utjecaj antimalarika na liječenje i razvoj cjepiva.

“Što se tiče iskustava s antimalaricima, klorokin i hidroskiklorokin se primjenjuju na sve strane. Postoje informacije da bi moglo biti benefita, ali nema jasnih informacija o tome. Kontinuirano se pojavljuju različite ideje što bi se moglo koristiti, veliki je pritisak s tržišta da se i biološki lijekovu počnu koristiti, a tu treba biti veoma oprezan jer oni utječu na imunološki sustav. Veći proizvođači rade na cjepivima, ali tu ne bi trebalo biti razlike po vremenu. Radi se ubrzano. Infektolozi su se spojili na jednoj WhatsApp platformi i ne možemo reći da ima nekih novosti za cijepiva Nema nekih spektakularnih promjena u razvoju cjepiva”, rekla je Markotić.

Markotić je komentirala i stigmatizaciju oboljelih, onih u samoizolaciji, ali i onih koji su ozdravili.

“Pojavljuju se infromacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji. To se ne smije događati, svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost”, rekla je.

Vijesti.hr

Exit mobile version