VRATIO SE CAPAK!

UŽIVO Stožer: U Hrvatskoj 52 novooboljelih! 75 osoba je na liječenju, a dva pacijenta su na respiratoru

Od 14 sati pratite uživo obraćanje Nacionalnog stožera civilne zaštite

Još je 75 osoba na liječenju, a dva pacijenta na respiratoru

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 52 nova slučaja koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515, objavio je Krunoslav Capak koji se vratio nakon samoizolacije.

Još je 75 osoba na liječenju, a dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Ukupno je 2777 slučajeva do danas. U samoizolaciji je preko 4000 ljudi.

“Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja. Onda je došlo Đakovo, također je sve počelo s importiranim slučajevima”, kazao je Capak i dodao:

“Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i u turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati”, poručio je Capak.

Alemka Markotić je dodala da u Zaraznoj imaju 30 hospitaliziranih.

“Jedna je osoba na respiratoru od danas. Osoba ima 83 godine, stabilno. I drugi su stabilno. Jedan iz Sv. Ivana je teža slika, ostalo su blagi klinički oblici. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Dosta veliki broj je pregledan, tijekom zadnjeg dana. Sve držimo pod kontrolom. Nasreću veliki dio ljudi moze otići doma i sačekati nalaz doma. Većina su s vrlo blagim simptomima ili bez simptoma. Tako da je situacija stabilna”, kazala je Markotić.

O granicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potom je objasnio situaciju s granicama.

“Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih spolovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga”, kazao je Božinović.

Na pitanje koje su bile koristi od 5 dana samoizolacije nakon ulaska iz Bosne i Hercegovine, odgovorio je Krunoslav Capak.

“Kad se donosila odluka o tome da se stavljaju u samizolaciju, imali smo uvoz slučajeva. Nije to bilo da su strani državljani to donijeli, nego su naši to donijeli, otišli su tamo i vratili su se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH 8 importiranih slučajeva i 7 kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali 8 importiranih. Imali smo manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično da građani Srbije mogu doći jer će tako reći EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke”, kazao je Capak i dodao:

“Svi smo počeli popuštati mjere, i svi imamo nešto veći broj slučajeva. Moramo s tim živjeti. HZJZ je morao riješiti veliki problem, riješiti što će sa studentima iz BiH, koji su morali doći tu”, rekao je Capak.

“Od prvog dana kad govorimo o preporukama Europske komisije, ono što je sadržaj i ove odluke, državljani članica EU imaju naravno posebnu kategoriju. Državljani Republike Hrvatske su državlajni EU, bez obzira gdje žive”, kazali su na konferenciji za novinare Stožera.

“Oni koji su ostvarili kontakte ostaju u samoizolaciji”, rekao je jasno Capak.

O Slovencima i noćnim klubovima

“Ja sam pročitao tu vijest, ja ne znam ništa o obećanjima. Međutim, kad govorimo o noćnim klubovima, mi tu vodimo politiku već nekoiko dana, pogotovo nakon što je uočeno da su žarišta. Donijeli dmo odluku da posebni timovi obilaze noćne klubove u prvoj mjeri da provjere pridržavanje mjera. Ukoliko utvrde da se ne pridržavaju mjere, da o tome obavijeste nadležne institucije. Inspekcije su pokazale da je proveden nadzor u 245 kluova, kršenje preporuka je 65, preporuke se najviše odnose na održavanje fitzičke distance i prevelikog broja posjetitelja”, kazao je Božinović i dodao:

“Svuda gdje se utvrdi ponavljanje nepoštivanja mjera, ići će se na zatvaranje”, rekao je.

Na pitanje da li Hrvatska razmatra ili ne razmatra zatvaranje noćnih klubova, Božinović je poručio:

“Pratimo situaciju i vidjet ćemo. Sinoć su 44 tima obilazila noćne klubove. Ja pozivam još jednom da svi dobro razmisle o primjeni preporuka, svima bi trebalo biti na prvom mjestu da se nastavi posao i da ne dođe do zatvaranja. Svi smo u suživotu sa virusom. Virus je tu”, istaknuo je i dodao:

“Ne mogu komentirati tuđe izjave. Mislim na Sloveniju. Za klubove smo donijeli posebne preporuke, i ako tu ne bude novih infekcija nema razloga za zatvaranje. Ako bude problem, naravno da ćemo zatvoriti”, rekao je Božinović.

Na pitanje jesu li dva premijera, hrvatski i slovenski, razgovarala o Zrću i klubovima, Božinović je rekao:

“Mislim da je predsjednik vlade jučer kazao da je razgovarao, Ja ga nisam to pitao. Ja sam razgovarao s načelnicima na Pagu, prati se situacija i pretpostavljam da će oni predložiti nešto. Mi ćemo učiniti sve da se gospodarske aktivnosti nastave”, istaknuo je, a na pitanje da li se klubovi na Zrću otvaraju ili je, rekao je:

“Ja ne znam. Ne znam jesu li već otvoreni ili ne”, istaknuo je.

Na pitanje o situaciji na Merkuru, Capak je rekao:

“Epidemiološki izvid je u tijeku. Znam da su 2 liječnika pozitivna, zasad”, rekao je Capak.

O izborima

O tome kako će na izborima glasati birači koji se nalaze u samoizolaciji, rečeno je:

“Ja o tome ne mogu govoriti, mi smo napravili epidemiološki okvir. Za zdrave osobe koje su u samoizolaciji. Na siguran način se može obaviti glasanje. A tehnički to vodi DIP”, kazali su.

Na pitanje novinara da li hrvatski državljani koji ulaze iz BiH bez samoizolacije uvijek mogu doći u RH, odgovorili su:

“Shvatili ste dobro, s tim što bi ja dodao i hrvatski državljani u Irskoj, i Crnoj Gori, gdje god bili su državljani Europske unije i ne moraju u samoizolaciju”, istaknuli su.

Božinović je još na kraju kazao kako ima informaciju od ministra turizma da dnevno imamo porast od 30-ak tisuća turista.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari