PRIJETE POŽARI

Vatrogasci poslali ozbiljno upozorenje građanima zbog toplinskog vala: ‘Ne radite ovo, velika je opasnost’

Ilustrativna fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog dosta suhog raslinja u Dalmaciji, prijeti velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom, zbog čega vatrogasci apeliraju na građane da se ponašaju odgovorno

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorila je građane zbog opasnosti od izbijanja požara tijekom toplinskog vala koji će ovoga tjedna zahvatiti cijelu zemlju.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će u srijedu i četvrtak pogoditi riječko, splitsko i dubrovačko područje, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje.

Zbog dosta suhog raslinja u Dalmaciji, prijeti velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom pa stoga vatrogasci pozivaju građane da se ponašaju odgovorno i pritom:

  • ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru
  • ako koriste roštilje u domaćinstvu, neka to ne čine za vjetrovita vremena i neka obavezno ugase žar nakon njegova korištenja
  • požar se brzo širi u kamp-prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi
  • ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali
  • ne koristite dronove za snimanje požara jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprečavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
  • održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte

Posebno upozoravaju građane da ne ostavljaju djecu ni kućne ljubimce u automobilima jer u takvim uvjetima brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

“Ako primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112”, zaključuju iz Hrvatskog vatrogasnog centra, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari