PARKING ZA POLITIČARE

Video | Već 900 dana zatvoren je Markov trg: Zašto je zagrebačka ljepotica postala privatni parking?

Prošla su točno 893 dana otkako ste se zadnji put mogli slobodno prošetati Markovim trgom. Zabrana približavanja zgradama Vlade i Sabora na snazi je otkad je Danijel Bezuk, sjećate se, iz Kalašnjikova pucao po Banskim dvorima i ranio policajca. Od tada je trg opasan željeznim ogradama, a prostor po kojem su se prije šetali oduševljeni turisti postao je elitni parking. Markov trg je nedostupan čak i ljudima koji u blizini žive, bez da itko zna zašto i do kada

Zagrebačka je ljepotica već dvije i pol godine okovana željeznom ogradom. Najljepši trg starog Zagreba postao je “Zabranjeni grad”. Policija je na svakom prilazu, a prolaska nema. Političari su prešutno pretvorili povijesni trg u prvatni parking. Obični smrtnici ne smiju prići, ali zato mjesta za luksuzne limuzine ima napretek.

Nema više šetnje trgom koji je bio magnet za turiste, susjedi su bijesni. Viktorija iz Zagreba je prije nekoliko godina doselila iz Moskve. Živi ulicu pokraj i nije joj jasno zašto svaki dan do dućana mora okolnim putem.

“To nije u redu, to izgleda kao neki zatvor, a to je trg na kojem je najljepša crkva u Hrvatskoj. Meni se to ne sviđa. To je sami centar Hrvatske, ne može tako izgledati”, rekla je Viktorija.

Ni Luka iz Zagreba, koji već pet mjeseci prosvjeduje ispred Vlade i Sabora, nije oduševljen željeznom ogradom.

“Oni se ograđuju vidite, boje se naroda. Oni se ograđuju, a hrvatski narod nisu teroristi. Oni se boje hrvatskog naroda”, poručio je Luka.

Trg na kojem stoluju Vlada i Sabor ograđen je u jesen 2020. nakon napada Danijela Bezuka na Banske dvore. SOA je napravila sigurnosnu procjenu i zatvorila trg za javnost.

Premijer Andrej Plenković kazao je 12. listopada 2020. godine: “Ministre Božinović ja vas molim da MUP napravi jedan plan sigurnosti prostora ispred Vlade.”

GONG se pita zašto je dvije i pol godine kasnije trg i dalje zatvoren. Pitali su MUP je li razina prijetnje i dalje tako visoka, ali odgovor nisu dobili.

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica GONG-a, rekla je: “MUP kaže da bi sama informacija o razini stupnja ugroženosti Markovog trga mogla ugrozili sigurnost institucija, Vlade i Sabora.”

Ivković Novokmet je kazala da joj se objašnjenje MUP-a ne čini samo apsurdnim, nego da je opasno za građane, ali i za njihovu slobodu i demokraciju.

Kako nam je rekao bivši policajac i stručnjak za sigurnost, Željko Cvrtila, nitko ne spori da najviši dužnosnici moraju biti zaštićeni, ali ovo je posve krivi način. Ovako postavljen perimetar je beskoristan, a policajci nezaštićeni. Ima puno boljih rješenja, može se postaviti kovanu ogradu uz Vladu, detektor metala i stupiće. Ljudi bi mogli prolaziti, a auti ne.

“Svi smo mislili da je to privremeno rješenje i trebalo je biti privremeno rješenje. Uopće nije jasno zašto mi tri godine od događaja mi imamo situaciju kao da se nešto dogodilo jučer. To nije neka posebna mjera, naravno da ružno izgleda i ograničava pristup građanima, a posebice turistima”, kazao je Cvrtila.

Prizorom ograđenog parkinga najviše su iznenađeni oni koji dolaze iz zemlje u kojoj je estetika posebno cijeni.

Marco iz Italije je kazao: “To baš i nije najbolje rješenje, očito. Nadam se da će promijeniti tu odluku.”

Susjedi ne vole ogradu, još manje turisti pa čak i struka kaže da ne nudi nikakvu sigurnost. Jedino ju vole oni koji od nje imaju koristi. Besplatni, uvijek dostupan parking, zgodna je privilegija. Ako nekom ograda baš toliko smeta, može izabrati druge političare, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari