Foto: Unsplash

Pojava konjukcije dvaju najvećih planeta u Solarnom sustavu zadnji je put zabilježena 4. ožujka 1226. godine

Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavit će se “Božićna zvijezda”. Naime, kao što smo već pisali, koći će do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno gledano sa Zemlje.

Dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se toliko “približiti” 21. prosinca da će izgledati poput “dvostrukog planeta”.

Foto: RTL

Sa Zemlje bi to trebalo izgledati kao jedna jarka točka svjetla. Doživljaj bi nam moglo pokvariti samo loše vrijeme, jer će najbolji trenutak za pogled na ovu jedinstvenu pojavu biti oko sat vremena nakon zalaska sunca.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primijetiti, prilično je rijetko. Sljedeća takva konjukcija bit će 2080. godine.

Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znanstvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari