AKO NEMA OBLAKA

Večeras nemojte zaboraviti pogledati prema nebu: Ondje će vas dočekati senzacionalna pojava koja se rijetko viđa

Foto: pexels

Ovaj mjesec je specifičan jer je 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca

U srijedu navečer ćemo imati priliku na nebu vidjeti plavi Supermjesec. Priliku za vidjeti plavi Supermjesec imat ćemo u danas, u srijedu. Taj naziv označava drugi puni Mjesec unutar jednog mjeseca, a prvi se mogao vidjeti 1. kolovoza.

Supermjesec će se činiti da je čak i bliži Zemlji od Mjeseca s početka kolovoza, a uz njega će se na nebu moći vidjeti i Saturn.

Specifična pojava

Ova pojava je specifična jer je Mjesec 16% svjetliji od prosječnog, a izgledom je veći od punog Mjeseca. Supermjesec nastaje kada je Mjesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Mjeseca, a to je moguće jer Mjesecu treba 29.53 dana da obiđe oko Zemlje, dok kalendarski mjesec može trajati 31 dan. NASA navodi da će posljednji biti 28. rujna, a naziva se i Mjesec žetve.

Plavi Mjeseci čine samo 3% punih Mjeseca, a sljedeći će biti vidljiv tek u svibnju 2026. godine, dok će 2037. godine ova pojava biti vidljiva u siječnju i ožujku, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari