ČUDESNA NOĆ

Večeras se vide dva nebeska fenomena: Supermjesec je dobio ime po jagodi, evo zašto

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bez obzira na svoj naziv, lipanjski puni Mjesec neće izgledati kao jagoda. Ali, privući će dosta pažnje svojom veličinom i malo drugačijom bojom

Noćas bi na nebu diljem svijeta trebao zasjati lipanjski puni Mjesec jagode, samo dan nakon ljetnog solsticija i službenog dolaska najtoplijeg godišnjeg doba.

On će, najavili su stručnjaci, biti nešto drugačiji. Vjeruje se da će svoj vrhunac dosegnuti večeras i bit će poprilično nisko u odnosu na druge pune Mjesece kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme. Zbog toga će se činiti nešto većim, a mogao bi promijeniti i svoju boju.

Bez obzira na svoj naziv, lipanjski puni Mjesec neće izgledati kao jagoda. Ali, privući će dosta pažnje svojom veličinom i malo drugačijom bojom. Vjeruje se da će ovoga puta zasjati narančasto-crvenim nijansama, piše NBC Chicago.

“Zbog svoje niže putanje bit će narančaste boje, iz istog razloga zbog kojeg su zalasci sunca narančasti ili crvenkasti”, rekao je Preston Dyches iz NASA-e, prenosi CNN.

Zašto se zove Mjesec jagode?

Naziv “Mjesec jagode” (odnosno Strawberry moon u originalu) potječe od indijskih plemena i drugih naroda koja su mu dali ime kako bi označili razdoblje sazrijevanja jagoda i trenutka kada su spremne za branje.

Budući da će Mjesec biti nešto niže na nebu, činit će se većim nego inače. To se, objašnjava NASA, naziva iluzija Mjeseca.

Znanstvenici ne znaju zašto nastaje ova optička iluzija, ali vjeruje se da ima veze s načinom na koji naš mozak obrađuje vizualne informacije i veličinu Mjeseca u usporedbi s manjim objektima blizu horizonta, poput drveća ili krovova kuća.

Kako biste iskusili što veći učinak iluzije Mjeseca, Dyches savjetuje da ga promatrate kada izlazi ili zalazi. Za promatranje Mjeseca ne treba vam nikakva oprema, ali kroz teleskop ili dalekozor vidjet ćete više detalja.

Budući da će se činiti punim čak tri dana, Mjesec jagode bit će vidljiv gotovo svima u svijetu. Otežano promatranje bit će stanovnicima na sjeveru i u zemljama poput Aljaske i Danske, gdje će se Mjesec samo nakratko uzdići iznad horizonta.

Osim punog Mjeseca, stanovnici sjeverne Zemljine hemisfere moći će uočiti takozvani “Ljetni trokut”, odnosno raspored triju sjajnih zvijezda koje na nebu simboliziraju ljeto na sjeveru, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari