HZJZZ UPOZORAVA

VELIKA ANALIZA Šokantni podaci o ovisnicima o drogama u Hrvatskoj

Idi na originalni članak

Ohrabruju brojke da broj ovisnika o heroinu opada, ali u Hrvatskoj je sve veći broj ovisnika o drugim vrstama droga

Oglas

Koliko se osoba u Hrvatskoj liječi od ovisnosti, koliko života je droga odnijela, koliko godina imaju ovisnici, s kim stanuju, imaju li posao? Odgovore donosi velika analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a mnogi podaci će vas šokirati.

Najmlađi liječeni ovisnik prošle godine imao je samo 13 godina, a najstariji 72 godine.

“Postoje brojni rizični faktori. Ja poznam osobu kojoj je majka dala, koja je ovisnica, prvi put da proba marihuanu sa devet godina”, rekao je Ivan Ćelić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Što je bilo, na kraju, s tim djetetom od devet godina, prije koliko je to bilo? “Danas je to, nažalost, osoba koja ima 21 godinu i koja se liječi radi opijatske ovisnost”, ističe Ćelić.

Koliko je ovisnika na liječenju?

Prošle godine na liječenju ovisnosti o drogama bilo je 5875 osoba, što je gotovo 2000 osoba manje nego prije desetak godina. Ohrabruju brojke da broj ovisnika o heroinu opada, ali u Hrvatskoj je sve veći broj ovisnika o drugim vrstama droga.

“Najveći problem su nam, ustvari, različiti stimulansi gdje je rast, ako gledamo otpadne vode, možemo govorit o rastu 3 puta, 4 puta u zadnjih deset godina, ecstasy odnosno amfetamin”, rekao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a, Željko Petković.

Problem je i što takvi ovisnici ne traže pomoć liječnika. “Ni 10 posto ljudi koji imaju problem sa stimulacijom marihuane i stimulansa kokaina, speeda i ecstasyja ne ulazi u zdravstvene sustave”, kaže Ćelić.

Demografski podaci ovisnika

Oni koji jesu upisani u sustav kao ovisnici su većinom muškarci. Od ukupno 5875 liječenih osoba, muškaraca je bilo 82,3 % (4838 ), a žena 17,7 % (1037 žena). Gotovo 40 posto ovisnika koji su bili na liječenju ne radi nigdje, a 11 posto radi povremeno.

Najveći broj njih, 35,6 posto živi s primarnom obitelji, tj. roditeljima, braćom i sestrama. Samaca je 22 posto, a s partnerom živi njih 17,4 posto. Ima i ovisnika na liječenju koji sami podižu djecu. Njih je 2,9 posto. Točnije, 134 djece u Hrvatskoj stanuje smo s jednim roditeljem, ovisnikom.

Ako vi, vaše dijete ili bilo tko drugi vama blizak ima probleme s ovisnošću ili tek sumnjate na njih, evo što učiniti. “Treba kontaktirati struku. Postoji info linija, možete nas kontaktirati (dok ovo govori meni stoji broj na ekranu 0800 200 070). Broj je dostupan, uđite na naše stranice. Dat ćemo vam savjet gdje se možete obratiti za pomoć, kome se možete obratiti za pomoć. Mislimo da je to najbolji put. Nekad nekakve aktivnosti koje ćete samo provoditi poput testiranja često mogu biti kontraproduktivne, stvorit ćete nepovjerenje”, rekao je Petković.

U 2023. godini umrlo je 339 osoba liječenih zbog uporabe droga. Prosječno su imali 40 godina, piše Danas.hr.

Exit mobile version