BEBA JE ZDRAVA

Video | Veliki uspjeh španjolskih liječnika. 13-mjesečnoj bebi transplantirali crijeva s donora kojem je zatajilo srce

Nakon četiri mjeseca oporavka sada 17-mjesečna beba je vesela i zdrava, ali za nju i njezine roditelje put do toga je bio težak

Veliki uspjeh španjolskih liječnika. Prvi su u svijetu 13-mjesečnoj bebi transplantirali crijeva s donora kojem je zatajilo srce. Zašto je bila nužna i koliko je zahtjevna ova operacija, pitali smo hrvatske liječnike.

Nakon četiri mjeseca oporavka sada 17-mjesečna beba je vesela i zdrava, ali za nju i njezine roditelje put do toga je bio težak, izvještava Kristina Čirjak za RTL.

“Jako sam emotivan. I pomalo nervozan jer ovo je bio vrlo emotivan dan. Želim zahvaliti, prije svega, ovim stručnjacima na profesionalnom radu. I iznad svega, želim zahvaliti obitelj donatora koji su nam podarili život, svima nama”, poručio je Daniel, Emmin otac.

Kad je imala samo mjesec dana liječnici su otkrili da ima prekratka crijeva. Nije mogla živjeti od onoga što pojede.

“Naš život je bio vrlo složen, nismo mogli izdržati, došli smo do zida, do jedne točke kada nismo mogli dalje”, kazao je Daniel.

Liječnički tim je za Emmu pronašao rješenje. Prvi put u povijesti odlučili su transplantirati crijeva s donora čije srce je prestalo raditi.

“Što znači da ti organi nisu imali adekvatnu cirkulaciju što je rizičan zahvat i zahtjeva veliku umjesnost kirurga i tima”, objašnjava Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju u Klinici za dječje bolesti.

I uspjeli su. Dobila je i novu jetru, želudac, slezenu i gušteraču. Inače su donori pacijenti kod kojih je nastupila moždana smrt pa je i oštećenje organa manje. Zato je ovaj zahvat Španjolaca iznenadio svijet.

“Do sada se vjerovalo da prvenstveno crijevo od takvih darivatelja nije pogodno za presađivanje, a evo oni su uspjeli. U Hrvatskoj niti zakoni trenutni ne dopuštanju, to je posebni tip darivatelja tako da se to u Hrvatskoj još ne radi”, kaže Danko Mikulić, kirurg u KB Merkur.

Ali svu potrebnu zdravstvenu skrb dobiju i naši mali pacijenti. Ili im se crijeva transplantiraju ili se taj problem rješava venskom prehranom, izvještava Kristina Čirjak za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari