VELIKI USPJEH: Znanstvenici s Instituta R. Bošković na tragu otkrića ekološkog goriva!

Foto: ilustracija (facebook IRB)

Na stranicama IRB-a dr. Biliškov je naveo kako ovi rezultati predstavljaju otvaranje dva nova područja kemijskih istraživanja na razini Hrvatske

Znanstveni rad u kojem je opisan važan tehnološki proces termičkog raspada amonijevog borana nedavno su predstavili dr. Nikola Biliškov i dr. Danijela Vojta s Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Amonijev boran je spoj koji se intenzivno istražuje kao potencijalni materijal za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju. Vodik već neko vrijeme naveliko ulazi u primjenu kao ekološki prihvatljiv nosač energije koji bi vrlo lako mogao zamijeniti danas dominantna fosilna goriva.

Na stranicama IRB-a dr. Biliškov je naveo kako ovi rezultati predstavljaju otvaranje dva nova područja kemijskih istraživanja na razini Hrvatske. Preostali problemi kojima se još trebaju baviti su nepovratnost raspada te plinoviti nusprodukti kao što su amonijak i borovi spojevi te koji ujedno onečišćuju vodik i onemogućuju njegovu upotrebu u gorivnim člancima.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari