FEMICID JE U PORASTU

Video | Veljača za Direkt: ‘Umišljamo si da živimo u uređenoj državi i kada prijavimo nasilje bit ćemo zaštićeni’

‘Obiteljsko nasilje se stavlja u kontekst nemogućnosti kontrole frustracije nekog ludog čovjeka ili alkoholičara’, kaže Jelena Veljača

Zamislite ovo. Suprug vam prijeti da će vas ubiti, nasilan je, tuče vas i maltretira. Vi smognete hrabrosti i prijavite ga policiji. Policija ga ispita, sud ga pusti na slobodu i kaže mu da vam se ne smije približavati. Ali on se ipak približi i izbode vas nožem. To se u Hrvatskoj u zadnjih 10 dana dogodilo dva puta. Žena u Gospiću je preživjela, ali ona u Novskoj jutros nije.

Suprug ju je prije osam sati ujutro dočekao u butiku u kojem radi i 20 puta ju izbo nožem. Žena je na mjestu umrla, a on je pobjegao pa ubio sam sebe. Problem je u tome što ga je ona prije 20ak dana prijavila za nasilno ponašanje, ozlijedio ju je, prijetio joj i uhodio je. Pa je kratko boravio u zatvoru, ali onda ga je sisačko tužiteljstvo pustilo na slobodu. Uz mjere opreza – zabranu prilaska na 50 metara, kao i zabranu kontakta. Najgore od svega je što mu ovo nije prvo ubojstvo: prije 15 godina u tučnjavi je ubio muškarca, radi čega je bio u zatvoru.

Apsurdna izjava sutkinje

Kuda bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici. Slavna je izjava općinske državne odvjetnice iz Gospića. Rekla je to prošli tjedan braneći odluku da se čovjek koji je suprugu zavezao, mučio i prijetio joj – pusti na slobodu – da bi je 5 dana kasnije izbo nožem. Nije rekla – pogriješili smo, krivo smo odlučili, napravili smo propust: rekla je da propusta nije bilo, mjere opreza bile su adekvatne, i ponavljam: kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici. Možda bismo došli do toga da imamo manje ubijenih žena?

Tri i pol godine su prošle otkad je u Hrvatskoj pokrenula inicijativu “Spasi me”, koja pomaže žrtvama nasilja u obitelji. U te tri i pol godine 41 ženu ubio je njezin partner ili druga bliska osoba. Jesu li se ta ubojstva mogla spriječiti? Zašto sustav tako slabo štiti žene i što treba učiniti? Gošća Direkta je Jelena Veljača.

“Sustav je zakazao. Ovo nije izoliran slučaj”, kazala je Veljača i dodala da je izjava općinske državne odvjetnice dokaz da se obiteljsko nasilje ne shvaća ozbiljno i ne razumije.

“Takva izjava stigmatizira žrtve obiteljskog nasilja i retraumatizira i neukusna je. Mislim da se obiteljsko nasilje na svim razinama sustava ne shvaća dovoljno ozbiljno ili barem kao ozbiljna i kontinuirana problematika”, ističe Veljača.

“Da hrvatski sustav štiti žene ne bi šest žena koje su potpuno izvan sustava i nisu stručnjakinje za obiteljsko nasilje mogle organizirati dva prosvjeda od 10.000 ljudi, ne bi mogle podići takvu razinu strasti da je ta tema važna i da postoji sustavni problem. Prepoznale su trenutak da će iskoristiti javnu poziciju da bi progovorile o toj problematici”, rekla je Veljača.

Veljača je na pitanje o učinkovitosti zabrane prilaza žrtvama spomenula slučaj Španjolske, gdje se GPS koristio za praćenje žrtve i nasilnika, ali dodaje: “mi smo miljama daleko od toga”.

“Kod nas postoje pozivi koji se upućuju žrtvama, što je isto tako dokaz ne razumijevanja žrtve i odnosa. Apsolutno nije dovoljno nazvati žrtvu tri ili 30 dana kasnije i pitati: približava li vam se nasilnik? To je stavljanje odgovornosti na žrtvu da se brine za vlastiti život. Mi si umišljamo da živimo u uređenoj država i da netko kada prijavi da se boji za vlastiti život, mora imati zaštitu”, smatra Veljača.

U oba slučaja neki je sudac donio odluku da se čovjeka pusti na slobodu. Veljača je komentirala da osoba koja god da je donijela takvu odluku nije bila dovoljno educirana. “Edukacija mora biti konstanata i temeljita li i dobrovoljna”, dodaje.

“Obiteljsko nasilje se stavlja u kontekst nemogućnosti kontrole frustracije nekog ludog čovjeka ili alkoholičara ili narkomana. Jako dobro znamo da obiteljsko nasilje nije izolirani incident, nikada nije. Od prve prijave prođe u prosjeku sedam godina, potvrđuju studije”, objašnjava Veljača.

Femicid se treba uvesti u u zakon, kaže Veljača, i postojao je dijalog i da su neke udruge spominjale premijeru Plenkoviću, ali je to maknuto sa stola. “Pravi je trenutak da se pokrene ponovno”, dodaje.

U praksi se nije puno toga promijenilo u zadnje tri i pol godine, ali u javnom prostoru se puno više i ozbiljnije govori o nasilju, smatra Veljača.

“Uvijek nam je potreban fatalni slučaj da bi krenuo neki val. Razgovor je boji ali može biti još bolji. Problem se rješava kada se desi nasilje, ali da bismo riješili kako dolazi do toga potrebna je rana edukacija. Ukoliko ne naučimo muškarce i žene što je nasilje, uvijek ćemo raspravljati o tome kakve će se kazne postavljati i slično. Stanje uma se mora promijeniti, a to se ne radi na 50-godišnjacima nego ranije”, zaključila je Veljača.

Zanimljivo je da ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić danas nije imao potrebu komentirati ovaj slučaj. Posebno je zanimljivo jer je čovjek donedavno bio gradonačelnik Novske, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views