USUSRET SEZONI

Veljko Ostojić: ”Turizma nema niti će ga biti ako gosti u povratku u svoju zemlju moraju u karantenu”

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal

Riječi kancelarke Angele Merkel da bi njemački državljani, jednih od glavnih aktera turističke sezone u Hrvatskoj, uskoro u zemlje Europske Unije mogli putovati i bez službene potvrde o cijepljenju imale su pozitivan učinak na očekivanja za ovu sezonu.

Oglas

Ipak, kako ističe i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, ostaje doza skepse zbog činjenice da je Hrvatska epidemiološki i dalje u crvenoj zoni, zbog čega gosti iz Njemačku pri povratku i dalje moraju u samoizolaciju. Negativnim PCR testom, ističe Ostojić, mogu si tek skratiti vrijeme karantene s deset na pet dana, piše Glas Istre.

Veliki problemi

– Njemačka je donijela nove mjere i režim putovanja za sve zemlje koje su, poput Hrvatske, u visokorizičnom području. Pri povratku iz takvih zemalja njihovi državljani moraju ići u desetodnevnu karantenu, koja može biti prekinuta negativnim PCR testom, no tek nakon pet dana. U takvim okvirima i takvim uvjetima turizma nema niti će ga biti. Glavni biti ili ne biti ove će sezone ipak biti epidemiološko stanje, koje u Hrvatskoj još nije zadovoljavajuće. Za nas u ovom trenutku postoji samo jedan cilj, spustiti brojke na razini cijele države. Alat koji nam je u ovom trenutku, uz uobičajene mjere, dostupan je cijepljenje – pogotovo cijepljenje turističkih djelatnika, ali i opće populacije.

To je preduvjet da uđemo u skupinu manje rizičnih zemalja iz kojih se njemački državljani mogu vratiti s negativnim antigenskim ili PCR testom, bez potrebe za samoizolacijom. Cilj je na 100.000 ljudi imati sedmodnevnu incidenciju ispod 200, a dok to ne postignemo, imat ćemo velike probleme, kaže Ostojić.

Jedan od ključnih faktora u nadolazećoj sezoni bit će i efikasna testiranja, odnosno uspostava punktova kojima bi se gostima olakšalo testiranje pri dolasku ili odlasku iz zemlje. Vrlo važno je i uspostaviti jedinstvenu cijenu testa na razini države, što nipošto nije bio slučaj prošle godine, kada je, podsjeća Ostojić, cijena za PCR testiranje varirala od 390 do kriminalnih 1.500 kuna.

– Na tome se aktivno radi i mislim da smo blizu ostvarenja cilja, premda se o cjenovnoj politici odlučuje na razini županija. Ne postoji, dakle, nekakva jedinstvena odluka, recimo HZZJZ-a, koja bi se primijenila na cijelu državu. Velika varijacija u cijeni testova je ove godine nedopustiva, zato i radimo na jedinstvenoj cijeni za sva antigenska testiranja koja bi trebala biti niža od sto kuna, kaže Ostojić.

Za uspostavljanje punktova za testiranje zalaže se i predsjednik Udruženja marina Sean Lisjak, koji nam je kazao da je takav punkt u njihovoj marini već gotovo spreman za rad.

– Na razini države smo u ime Udruženja marina predložili dvanaest lokacija za uspostavu punktova za testiranje na području cijele obale. Marine su već stupile u kontakt sa zavodima za javno zdravstvo, koji su dali smjernice o tome kako bi punktovi trebali izgledati. Najvažnije je da punkt bude prozračan, protočan i da ima dobar dostup internetu. Poželjno je i da se punktu može prići automobilom. Vjerujem da će punkt u Marini Veruda zaživjeti kroz tjedan ili dva, kontejner je već preuređen u tu svrhu, rješavaju se posljednji tehnički detalji. Testiranje će obavljati djelatnici iz istarskog Zavoda, a najviše testova očekujemo petkom i subotom kada traje smjena gostiju na charter brodovima, ističe Lisjak.

Bezbrižno ljetovanje

– Njemačka nam daje razloge za optimizam jer bilježimo pojačani interes s tog tržišta. Nadamo se da će Njemačka u narednim danima Hrvatsku maknuti s popisa visokorizičnih zemalja jer su nam brojke u padu i epidemija se smiruje pa više neće biti obvezna karantena nakon povratka iz Hrvatske.

Ukoliko budu potrebni obvezni testovi za povratak u matične zemlje, Valamar u sklopu svojeg V Care programa gostima omogućuje testiranje u svim svojim objektima, kaže Stipanović, no siguran je kako će se obvezna karantena itekako odraziti na sezonu.

Exit mobile version